Till innehåll på sidan
carlhenrik

Ny IMF-chef – dags att bryta traditionen?

IMF-bossen Dominique Strass-Kahn har som bekant lämnat sin post och spekulationerna pågår om vem som ska ta över. Vem det blir är svårt att säga, men att det blir en europé är väldigt troligt. Traditionen bjuder nämligen att medan chefen för Världsbanken ska vara en amerikan är platsen som IMF högsta höns vigd åt någon från Europa.

Självfallet kan IMF-chefen vara europé, men det är problematiskt att det är kandidatens nationalitet, inte kompetens som är avgörande. Detta skriver vi tillsammans med 100 andra organisationer i ett brev till fondens guvernörer (som är varje medlemslands representant i guvernörsstyrelsen, IMF:s högsta organ). Vidare borde DSK:s kommande efterträdare ha stöd från en bred majoritet av fondens medlemsstater, kandidera och intervjuas i offentligheten. Och självklart ska den kommande chefen kunna visa förmåga att arbeta mot fattigdom och ojämlikhet.

Carl-Henrik Jacobsson
handläggare

Kommentarer

Ett svar till ”Ny IMF-chef – dags att bryta traditionen?”

  1. Profilbild för MARIA
    MARIA

    ÅÅ vad underbart att ni för det första har en åsikt om denna (dvs vågar) och att den synliggör hegemonin där Europa och Usa tillsätter varandra i de insitutioner som sedan ”styr” världen.

    Tiden är inne nu för en förändring då denna kommer snarare än senare.
    Att det var en afrikansk kvinnlig muslim som IMF-chefen våldtog kan även ses som symboliskt efter alla dessa år och tjat om om strukturella förändringar i tredje världen som inte har varit någonting annat än en idelogisk våldtäckt.

    Tack igen!
    Skitbra hemsida förresten…

    🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.