Till innehåll på sidan
Gunnel Axelsson Nycander

Världshungerdagen: statistik, hunger och social trygghet

Tillväxt inom jordbruket räcker inte för att minska hungern i världen. Det krävs också fördelningsmekanismer och sociala stöd så som barnbidrag och beredskapsarbeten. Det skriver FN i en ny hungerrapport inför Världshungerdagen idag den 16 oktober: The State of Food Insecurity in the World (SOFI) 2012.

För första gången på två år presenterar FN nya beräkningar av hur många människor som är undernärda. Siffran har under flera år legat strax under, eller t o m strax över den starkt symboliska siffran 1 miljard. Den nya siffran är betydligt lägre, 870 miljoner. Minskningen beror dock inte på att hungern har minskat kraftigt de senaste två åren, utan på att FN:s beräkningsmetoder har ändrats.

Den sammantagna bild som de nya siffrorna, vilka har beräknats från 1990-92 till 2010-12, ger är att hungern var högre 1990 än vad vi tidigare trott och att den minskade snabbare under 1990-talet än vad vi tidigare har trott. Tyvärr har minskningen bromsats efter 2008, dvs under de senaste årens ekonomiska nedgång och höga och kraftigt varierande matpriser.

SOFIs budskap är att Milleniemål 1,om att halvera andelen hungrande, är inom räckhåll, om ansträngningarna för att öka livsmedelstryggheten ökar. En halvering av andelen hungrande innebär enligt de nya siffrorna en minskning från 23.2 procent till 11.6 procent av den globala befolkningen, och idag uppges siffran vara 12.5 procent.

Världssamfundets andra hungermål, om att halvera antalet hungrande jämfört med år 1990, är däremot sorgligt utom räckhåll: 1990 var antalet hungrande 980 miljoner, och vi har på 20 år bara fått ner antalet med ungefär en tiondel.

SOFI upprepar tidigare budskap om att tillväxt inom jordbruket leder till större fattigdomsbekämpning än tillväxt i andra delar av ekonomin. Men rapporten har också ett viktigt budskap som går längre än så, och som ges redan i rapportens titel: ”Tillväxt är nödvändigt men inte tillräckligt för att påskynda minskningen av hunger och undernäring.” Med andra ord, tillväxt inom jordbruket räcker inte, det krävs också fördelningsmekanismer och sociala stöd så som barnbidrag och beredskapsarbeten.

En del av rapporten ägnas åt sociala trygghetssystem. Det betonas att sådana trygghetssystem är helt nödvändiga för att utrota hungern, och att de kan och bör utformas så att de stärker kvinnors situation och ger maximal effekt på hunger.

Vid det pågående mötet med Committee for Food Security i Rom, där SOFI presenterats idag, uppmärksammas sociala trygghetssystem i flera sammanhang. Mötet inleddes med en diskussion om en expertrapport om hur sociala trygghetssystem kan bidra till att minska hungern.  Rapporten fick ett mycket varmt mottagande från medlemsländerna, ett mottagande som kanske bäst kan sammanfattas av ett uttryck som användes av flera delegater, alltifrån Världsbanken till NGOs:  ”Social trygghet är ingen lyx som ett land kan unna sig när man blivit rik. Det är en mänsklig rättighet och en investering som bidrar till tillväxt.”

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.