Till innehåll på sidan
Martin Vogel

Ambitiös klimatpolitik i motvind

Idag och imorgon håller Europeiska rådet toppförhandlingar kring EU:s klimatmål fram till år 2030. Tuffa förhandlingar väntar då EU:s medlemsstater är långt ifrån överens i en rad viktiga frågor, som till exempel hur den ekonomiska bördan för klimatomställningen ska fördelas inom unionen, eller hur långtgående EU:s ambitioner faktiskt ska vara.

EU-kommissionen presenterade i våras ett utkast som utgör underlag till förhandlingarna. Förslaget innehåller bland annat en minskning av EU:s totala utsläpp med 40 % fram till år 2030, i jämförelse med 1990 års nivåer. Utöver det föreslås att 27 % av EU:s energi ska komma från förnybara källor, samt att EU ska energieffektivisera med 30 %. Beslutet som kommer tas under de kommande dagarna har direkt bäring på medlemsstaternas klimat- och energiarbete under en lång tid framöver.

Inför förhandlingarna i EU hade Sveriges regering, om än sent i processen, annonserat en mer ambitiös svensk position om 50 % utsläppsminskningar, 40 % andel förnybar energi och 30 % energieffektivisering fram till år 2030. Positionen är både mer ambitiös än Sveriges tidigare regering, såväl som det förslag som EU-kommissionen lagt på bordet. I förhållande till de långsiktiga mål som gäller för såväl Sverige som internationellt är det inte långtgående nog, men visar på en klimatpolitisk utveckling i rätt riktning.

Under gårdagen presenterade regeringen sin position för riksdagens EU-nämnd där man sökte mandat för förhandlingarna i EU. Men efter en lång debatt röstades förslaget från regeringen slutligen ner och regeringens klimatpolitik fick inte stöd från oppositionen. Istället gäller nu den förra regeringens position. Detta är givetvis en stor besvikelse, i synnerhet med tanke på att ambitionsnivån nu sänktes i ett förslag som i sig redan var svagt. Sverige deltar nu i förhandlingar där det råder stark motvind vad gäller en ambitiös klimatpolitik för EU. En svensk position som inte är lika stark som den hade kunnat vara kan också leda till att EU för en mindre ambitiös talan i internationella klimatförhandlingar. Detta är mycket olyckligt, nästa år väntas avgörande beslut tas för att minska världens utsläpp och för att få till en hållbar global framtid. Man kan inte underskatta vikten av starka röster för ambitiösa åtaganden i sådana förhandlingar!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.