Till innehåll på sidan
Martin Vogel

COP20: Klimatförhandlingarna i Lima inleder sin andra vecka

Klimatförhandlingarna under COP20 i Lima, Peru har nu pågått i drygt en vecka. Efter en vecka av tekniska förhandlingar om detaljer kring vad som ska komma att utgöra ett nytt klimatavtal, planerat att antas i Paris 2015, påbörjas nu den andra veckan med politiska förhandlingar. COP20 i Lima är ett steg på väg till det toppmöte i Paris då det slutliga avtalat väntas antas, det avtal som ska gälla från och med 2020, och som ska sätta världen på en ny kurs mot ambitiösa minskningar av utsläpp och som ska upprätta mekanismer för världen att anpassa sig till klimatförändringarna.

FNs klimatpanel IPCC släppte under hösten sin sammanfattande rapport som fastlår att människan står bakom klimatförändringarna vars effekter redan syns allt mer över hela världen. Klimatfrågan är framför allt en rättvisefråga. Människor som lever i fattigdom och utsatthet är de som drabbas hårdast av de globala klimatförändringarna trots att de har bidragit minst till att orsaka problemet. Idag fortsätter dock utsläppen att öka kraftigt trots upprepade varningar från forskningen. Världens ledare, och i synnerhet de som står för de största utsläppen, behöver nu komma med ambitiösa åtaganden för att stävja denna utveckling.

COP20 har redan utmärkt sig som ett relativt smidigt klimattoppmöte i jämförelse med tidigare toppmöten. Samtidigt har förhandlingarna inte varit alls så fruktsamma som det hade hoppats på. Det ligger nu mycket fokus på att få till ett avtal i Paris 2015, vilket troligtvis också kommer bli fallet, men frågan är hur avtalet kommer se ut, och om det kommer bli ambitiöst nog.

Förhandlingarna under kommande vecka kommer framför allt handla om att få fram de element som ska ingå i avtalet i Paris. Världens länder har åtagit sig att under början av nästa år presentera planer på nationella bidrag och åtaganden. Detta är också en av de frågor som det fästs stor vikt på att lösa, för att möjliggöra att länder klargör sina positioner inför det avgörande mötet i Paris. Diskussionerna här rör framför allt vad som ska ingå i dessa planer, om de ska innefatta utsläppsminskningar bara, eller också planer på anpassning, klimatfinansiering och huruvida de ska vara kvantifierbara och jämförbara.

Samtidigt som fokus på det långsiktiga arbetet efter 2020 är centralt, är det inte mindre viktigt att också komma fram till en ambitiös färdplan fram till 2020, en fråga som hamnat i skymundan hittills. Men detta är samtidigt en av de viktigaste frågorna att lösa i Lima, för att kunna ha en chans att minska utsläppen tillräckligt för att begränsa en global uppvärmning på +2 grader till år 2100 är det viktigt att utsläppsminskningar på allvar börjar redan idag. Kostnaderna för omställning blir bara dyrare ju längre världen väntar.

Under dagarna som följer kommer ministrar från hela världen för att diskutera och komma fram till lösningar på de frågor som kvarstår inför det avgörande klimattoppmötet nästa år. Förväntningarna är höga på att förhandlingarna också levererar ambitiösa åtaganden, och en färdplan för att sätta världen på en kurs som förhindrar en ytterligare intensifiering av klimatförändringarna.

Svenska kyrkan är på plats i Lima och kommer rapportera från förhandlingarnas andra vecka. Fortsättning följer >>>

 

 

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.