Till innehåll på sidan
Jorunn Hellman

Lycka och patriotism

Costa Rica ar varldens basta land. Atminstone om man far tro nationens egen radio och TV. Hemma i Alajuelita flyter mediernas hyllningar i strida strommar fran apparaterna. Och visst kanns det lite lustigt. Mina erfarenheter lockar till ordet odemokratiskt. Anda ar det ju alldeles fel. Costa Rica rankas oftast hogst pa listan av latinamerikanska lander gallande asiktsfrihet. Det ar inte fobjudet att kritisera, inte farligt. Bara trakigt, kanske, onodigt?
Vi befinner oss i ”mez de la Patria” Patriotmanaden. Tank sa skulle vi ha en sadan i Sverige. En manad kanalerna helt satsade pa att propagera Sveriges fortrafflighet i allskons aspekter.
Nar firar ni er sjalvstandighet i Sverige? fragade nagon, apropa Costa Ricas flaggade sjalvstandighetsdag nu 15 september.
”ehm, nja, alltsa.. vi har val alltid varit sjalvstandiga, ehm, ungefar…” sager vi och forsoker forklara det dar med nationaldag sjatte juni som ingen minns tills vems minne den firas och om andra saker som ar mer patriotiskt svenska: som att fira ljuset med dans kring en stang. Men det slar inte rikigt igenom, som jamforelse.
I Costa Rica har man en av varldens hogsta medellivslangder. Costa Rica har ingen militar och ar det enda landet i regionen som klarat sig undan krig de senase 60 aren. Costa Rica har stor biologisk mangfald, aterplanterar regnskog, har en utvecklad valfard, god mat, nastan enbart el fran fornyelsebara energikallor… Om och om igen far vi hora det som mest later som en turistbroschyr men som riktar sig rakt till det folk som alltid bott har. Det ar inget pahitt som proklameras. Men det ar forvanande ensidigt. Om vi i Sverige ibland kan sakna de glada nyheterna, undrar jag har vem som bryr sig om att prata om det obekvama. For det finns ju dar. Smutsen i hornen dit ingen riktar sina blickar.
Fast vem vet, kanske ar denna nationalvurm och standiga optimism orsaken till att costariacanerna faktiskt ar ett av varldens lyckligaste folk. (Jo, till och med lyckligast, enligt Happy Planet Index 2012 http://www.happyplanetindex.org/countries/costa-rica/ )

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *