Till innehåll på sidan
veronica12

Ingen religion i skolan

Ibland har man inte alltid tid att skriva ner allt man tänker och funderar på. Så var det verkligen under sista veckan i Brasilia. Det var hejdåmiddagar hit och skolbesök dit och allt som jag inte hunnit med de tidigare fem veckorn skulle nu hinnas med på de sista sju dagarna. Samtidigt som man ville ta det lite lugnt och hinna smälta alla intryck av denna första tid i Brasilien.

Men nu när jag sitter i min lilla stuga mitt ute på landet har jag destå mer tid till att tänka och fundera över det jag varit med om. Sista torsdagen i Brasilia var jag med min värdsyster Carro till militärskolan igen och efter en lång väntan och otaliga telefonsamtal för att kolla om det var okej att jag som svensk utbytesdeltagare var med på några lektioner kunde jag gå in i klassrummet. På en av rasterna kom några elever fram till mig och började prata. Först blev det de vanliga frågorna om var ifrån jag kommer, hur det är i Sverige och vad jag tycker om Brasilien. Sedan kom frågan om vad jag ville utbilda mig till. Kanske lärare i spanska, idrott eller religion sa jag. En av killarna tittade då häpet på mig.
− Religion, det är coolt.
Okej tänkte jag men jag frågade ända varför det var så märkvärdigt med religionslärare.
−Vi har inte religion i skolan. Det är bara vissa katolska skolor som har det. Och då läser de bara katolicism.

Inom mig gapade jag stort. Vadå, ingen religion? Det är ju ett superviktigt ämne. På e.m.  förklarade min värdbror att det är för att det finns så många religioner och man vill inte tvinga på någon en religion.

Men det är väl samma sak i Sverige? Det kryllar av olika religioner och övertygelser bland svenska skolelever men alla läser om religion ända. Och bara för att man läser om en religion och vet hur den tänker och fungerar innebär inte det att man ar medlem av den. Politik skulle vi kunna se på samma sätt. Det finns en rad olika åsikter men bara för det hoppar vi inte över lektionerna om olika ideologier. Det handlar om kunskap om andra människor.

Religion kan vara och är en jättestor del av människors vardag och formar deras liv. Utan kunskap om andra religioner missar vi en massa när vi ska bemöta andra människor på ett bra sätt. För mig var religion ett av de roligaste och mest intressanta ämnena. Inte bara för att jag själv ar troende utan för att det säger så mycket om oss människor och det är så mycket psykologi som formar vara liv. Det gav mig en mycket större förståelse för andra människor som jag möter i min vardag.

Om vi bara håller oss till vår egen lära missar vi en massa som kan hjälpa oss att vara bra medmänniskor. För religion är mer än att bara läsa en helig bok. Precis som vi läser om andra länders historia borde det vara en självklarhet att läsa om andras religioner. Många av de problem vi stöter på beror ofta på missförstånd eller okunskap. Jag tror rätt många småbråk och problem skulle kunna varit ogjorda om alla elever i Brasilien haft religion i skolan. Och vad jag förstått så är det ingen brist på intresse så ge eleverna religionslektioner så kommer de kunna möta varandra på ett bätter sätt och kunna se varandras olikheter med nya, bätter ögon.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *