Till innehåll på sidan
fridasundqvist

Last update from São Paulo

Olá todo o mundo!

Helt galet vad tiden rusar ivag. For att fa lite perspektiv pa det hela kan jag namna att Brasilien-ganget nu befunnit sig i Brasilien i 77 dagar och vi har endast 2 aterstaende dagar kvar hos vara vardfamiljer till det ar dags att bege oss till Curitiba. Dar star en gemensam avslutningskurs i 2 dagar pa schemat innan det bar hem till SVERIGE. Sverige?! Sa otroligt efterlangtat men a andra sidan sa ger faktumet att jag ska behova lamna São Paulo och Brasilien mig en stor klump i magen. Men forst; nu tankte jag beratta lite om vad jag har hunnit med sedan forra blogginlagget! Jag har:

– Bjudit min vardfamilj pa svensk mat. Kottbullar med potatis och sas och till efterratt blev det appelpaj och vaniljglass – they liked it!

– Bakat apfelstrudel for forsta gangen i mitt liv. ”Baka tysk apfelstrudel i Brasilien”, det klingar sa otroligt fel i mina oron, men eftersom de lutherska forsamlingarna har i Brasilien har valdigt manga tyska traditioner och drag sa ar det en helt naturlig grej i kyrkan har.

– Varit med och forberett och genomfort en ”Bazar de Natal” (julmarknad) i min forsamling. Forberedelserna innebar att baka 63 kilo (!!) smakakor, pepparkakor, brod och massor med andra saker tillsammans med forsamlingsmedlemmarna. Vi monterade aven upp hela julmarknaden och plockade fram alla grejer som skulle saljas, och under marknadsdagen sa hjalpte jag till att salja. Blev en valdigt mysig och lyckad dag med massor av kunder, men att ha en julmarknad den 10 november i 30 grader och sol gav mig dessvarre inte sa mycket julkansla!

– Besokt Skandinaviska kyrkan i São Paulo. Som jag skrev i forra inlagget sa hade jag tidigare tagit kontakt med Cecilia som ar ordforande har i Skandinaviska kyrkan och bett om att fa komma och besoka dem. Sa forra veckan sa tog jag tunnelbanan och bussen dit (inte sa langt tankte jag eftersom att det ”bara ligger pa andra sidan stan”, men resan visade sig ta drygt tva timmar enkel vag – São Paulo ar stoooort!), och tillslut sa hittade jag dit! Val dar sa traffade jag Cecilia som visade mig runt i kyrkan och deras lokaler som ocksa ar otroligt stora! Sjalva forsamlingen i sig ar inte sarskilt stor utan har ca 250 medlemmar fran runtom i staden, men eftersom att kyrkan och byggnaderna konstruerades nar forsamlingen hade ca 2000 medlemmar sa slog de pa stort. Det ligger aven en gammal skola pa kyrkans omrade som tidigare fungerade som just en skola, men eftersom det nu inte finns lika mycket barn dar sa anvands lokalerna framforallt till uthyrning. Under dagen berattade Cecilia om hennes uppgift som ordforande i forsamlingen (vilket ar ett ideellt uppdrag), om de som jobbbar i forsamlingen, vad de har for verksamhet med mera. Nu till jul hander det extra mycket i Skandinaviska kyrkan eftersom de da far besokt av ”flygande praster” som kommer och besoker kyrkan och haller i gudstjanster eftersom det for tillfallet annars inte finns nagon stationerad prast i forsamlingen. I jul ska anordnar de aven artsoppa + pannkakslunch, luciatag och julpyssel. Innan jag begav mig hemat sa deltog jag i ett zumbapass som de har en gang i veckan i en av forsamlingens lokaler, men en inhyrd zumbainstruktor fran USA. Jag traffade en hel del andra svenskar som deltog i passet vilket var jatteroligt!

– Hallt i en forelasning om Sverige och Svenska kyrkan for forsamlingsmedlemmarna och bjudit dem pa chokladbollar (favorit i repris).

– Foljt med OASE-gruppen (kyrkans ”kvinnor-hjalper-kvinnor”grupp) pa en endagsutflykt till landbygden for att ata lunch och besoka en kand konstnar och hans atelje mitt ute i skogen.

– Besokt São Paulos storsta universitet och fatt lite rundvandring av dottern i min vardfamilj som jobbar/studerar dar

– Besokt en SAMBASKOLA en lordagsnatt med sonen i min vardfamilj och hans kompisar. Det var nog den haftigaste kvallen jag upplevt hittills i Brasilien! ”Sambaskola?” tankte jag innan vi skulle dit, en trang lokal med 20-talet personer som vill lara sig dansa samba? Men icke, nar vi kom dit sa var skolan som en stor ARENA med ca 500 personer som dansade samba samtidigt! Halften av personerna hade pa sig riktiga carnaval/sambadrakter (precis som man ser framfor sig!), och ca 50 personer spelade trummor och andra sambaintrument och ljudvolymen var sa hog att jag trodde mitt huvud skulle explodera. Men AAAH vilken haftig upplevelse det var!

– Vart pa sightseeing med min svensk/brasilanske van Panda. Panda ar en kompis jag lart kanna har genom aldsta varddottern i min familj, och anledningen till jag kallar honom ”svensk” (vilket han inte ar), ar for att han for tillfallet haller pa att studera svenska eftersom att han nasta ar ska flytta till Sverige och Uppsala for att studera dar ett ar. Ett riktigt roligt sammantraffande! Under var sightseeing-dag besokte vi Avenida Paulista som ar den mest beromda gatan har i São Paulo, fullproppad med gigantiska hoghus, banker och shoppingcentrum. Vi besokte aven Fotbollsmuseet har i São Paulo som ligger intill en av stadens fotbollsarenor. Under dagen pratade vi bade portugisiska, engelska och lite svenska – riktig hjarngympa haha!

– Besokt stranden i São Paulo med min vardfamilj. Tredje stranden jag besokt under min tid i Brasilien! (Forsta stranden jag besokte var i delstaten Rio Grande do Sul, andra var i Rio de Janeiro och nu São Paulo.) Och det var sa himla harligt att antligen fa besoka havet igen! I fredagskvall akte jag, mina vardforaldrar, min vardbror och hans kompis dit for att spendera helgen dar. Vi badade massor, solade en del, at churrasco, besokte nagra utkiksplatser, en marknad och tittade pa havsskoldpaddor. En perfekt helg!

Det som star pa schemat de sista dygnen ar att i eftermiddag/kvall spendera tid med min vardfamilj. Imorgon har min vardmamma planerat in en feijoada-middag under dagen eftersom att det ar en helgdag har da och alla ar lediga, och hon har bjudit hit i princip alla jag lart kanna under min tid har i São Paulo, sa himla gullig!!! Om jag kanner mig sjalv ratt kommer jag sakert borja grata eller nagot nar jag far traffa alla, det brukar hora till vanligheterna nar jag ska saga hejda haha. Men jag ser verkligen fram emot morgondagen! Pa torsdag blir det nog att packa det sista och gora en sista snabbvisit i kyrkan for att tacka forsamlingen for tiden dar och saga hej da till Pastor Ernani.

São Paulo – eu te amo!

Kramar fran Frida, Goteborgs stift

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *