Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Gud med oss

Barnjesus som basketspelare.

I detta blogginlägg tänkte jag dela ännu en tanke kring Marie-bebådelsedag innan vi palmsöndagen inleder stilla veckan.

I nästan alla hem på Filippinerna hittar man en figur som föreställer Jesus som barn. Den kan vara väldigt enkel och billig men den finns där. Även i fattiga hem. På bilden ser man en ”Sto Nino” (det heliga barnet) i naturlig storlek och klädd i… basketkläder. Familjen i huset tyckte mycket om basket och därför klädde de Jesus som basketspelare.

Poängen är att Jesus är en i familjen. I den gammaltestamentliga texten till bebådelsedagen står det att ”Den unga kvinnan” ska bli havande och föda en son som ska ha namnet Immanuel, vilket betyder ”Gud med oss”. Detta barn ska komma som ett tecken från Gud. Gud visar att han är en Gud som finns med oss i allt mänskligt och vardagligt. Och att han är med oss, för oss, att han vill oss väl i allt.

Som med barnjesus på bilden. Jag tänker att det är bra att se bilder på Jesus som barn eftersom det kan påminna oss om att Jesus är nära alla som är små på ett eller annat sätt. För att man är barn bokstavligen, eller för att man är liten och rädd, liten och ensam eller liten och svag. Som vi alla är i mörka stunder.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.