Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Surdegar i Bibeln och livet

Jästbröd i ugnen, vad betyder det?

Nu vet jag inte om surdegsbakande är lika trendigt längre eller om det har hunnit bli mainstream. Jag satte några surdegar för bortåt tio år sedan (en blev limpa, en dog och blev tjockknäckebröd) så jag tröstar mig med att jag var före trenden. Någon pappaledigsurdeg har det annars inte blivit, än. Känns lite som att man borde annars.

Surdegsbakning finns i bibeln. Förstås. De köpte ju knappast jäst i affären på den tiden. Och det intressanta är att det används som bild för flera olika saker.

Dels är surdegen en positiv bild. Jesus liknar självaste Guds rike vid en sådan deg i Matt 13:13

Han använde också en annan liknelse: ”Himmelriket är som en surdeg som en kvinna arbetar in i tre mått mjöl; till slut blir alltsammans syrat.” 

Gud är som en bakande kvinna som bakar ut degen (först med trenderna) tills den är helt genomsyrad av växtkraft. På samma sätt verkar Gud i världen och även om det börjar i det lilla, med en skara fiskare som följer människosonen, så ska det en dag mynna ut i den dag då Gud blir allt i alla.

Sedan finns det en annan symbolik kring surdegen. Man kan ju fortfarande säga i svenskan att en konflikt på arbetsplatsen eller liknande är en ”surdeg” som ligger och jäser i det tysta. Så tänker många judar kring det osyrade brödet i påskmåltiden (som vi ju också har i nattvarden); det är oanfrätt av det onda. Syran står för det onda som smyger sig in i allt här i tillvaron men det osyrade brödet står för den rena godhet som kommer från Gud.

Man kan till exempel hitta det här sättet att tala om surdegar i Matt 16:11-12

”Jesus sade: Akta er för fariseernas och saddukeernas surdeg.” 12Då förstod de att det inte var för surdeg i bröd han varnade dem, utan för fariseernas och saddukeernas lära.

Det sätt fariséerna och sadukkeerna (de som skötte templet i Jerusalem) lärde folket lade tunga bördor på deras ryggar istället för att förmedla kraft från Gud.

Men det fanns och finns förstås lika stor anledning i den unga Kyrkan att akta sig för nedbrytande krafter, skryt till exempel som lätt leder till osämja och splittring. Paulus skriver så här i 1 Kor 5:6-8

”6Ni har ingen anledning att skryta. Vet ni inte: lite surdeg får hela degen att jäsa. 7Rensa bort den gamla surdegen så att ni blir en ny deg. Ni är ju osyrade, för vårt påsklamm, Kristus, är slaktat. 8Låt oss därför fira högtid, inte med gammal surdeg, inte med ondskans och fördärvets surdeg, utan med renhetens och sanningens osyrade bröd.” (samtliga citat ur bibel 2000)

Det gäller alltså att hålla det onda borta annars fördärvar det mycket.

Något att meditera över när man bakar sitt bröd framöver kanske? Brukar ni baka förresten kära läsare?

Den här bloggposten har för övrigt blivit uppmärksammad i tidningen dagen. Roligt!

http://www.dagen.se/vardag/darfor-ar-surdegen-viktig-i-bibeln/

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.