Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En alldeles sekulär version av domens dag

Fallgropar att undvika
Så här i domsöndagstiden har jag skrivit flera olika inlägg om Guds dom, backa gärna och kolla. Idag blev jag också påmind om en undersökning jag egentligen hört talas om tidigare, men som nu tydligen finns beskriven i läkartidningen. Undersökningen gäller ”de fem vanligaste sakerna att ångra på sin dödsbädd”. Vare sig man tror på Gud eller inte tänker man förstås tillbaka på sitt liv ibland och undrar om man egentligen lever som man borde och jag tycker de svar undersökningen fick fram var mycket tänkvärda och också mycket utmanande. De finns i bilden ovan.
Listan påminner om en andlig övning jag stötte på i en bok. Den gick ut på att skriva sin egen dödsruna. Inte så som man tror den skulle bli om man dig nu utan som man skulle önska att den i allra bästa fall blev. Sedan var nästa steg att fundera på hur man skulle leva för att det också skulle bli så.
Vad säger du som läser? Är det viktigt att ha livets slut för ögonen för att komma underfund med vad som är viktigt i livet?

Kommentarer

2 svar till ”En alldeles sekulär version av domens dag”

  1. Profilbild för Piedra

    Ja, jag tror det. Jag tror att man lever helt olika sorters liv om man å ena sidan lever som om man skulle leva i evighet, eller om man å andra sidan lever som om varje dag vore den sista – eller om man åtminstone föreställer sig sin död och kanske vad folk säger om en efteråt.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ja, det är ju en helt egen fråga vad det spelar för roll vad folk säger efteråt. LaråkeW med hur hel kan man bli tycker eftermälet spelar viss roll för ett helt liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.