Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Josef och tvivlet, tankar utifrån julikonen

Födelseikon, bildkälla Ocawonder.com

Så här ser den traditionella julikonen ut. Det är ett antal scener som visas samtidigt, ikoner håller ju på med symbolik, inte bild eller platsrealism. I mitten ser vi den vilande Maria med barnet i krubban, han som är världens bröd. Och åsnan och oxen, symboler för både det judiska folket och den hedniska världen. Enligt de ortodoxa hymnerna utbrister Maria i dessa ord:

”Ska jag ge dig mjölk, Du som föder hela skapelsen? 

Skall jag hålla Dig i mina armar, Du som uppehåller allt? 

Skall jag se utan fruktan på Dig, inför vilken de mångögda keruberna inte vågar lyfta sin blick?”

Uppe till höger ser vi herdarna rygga inför änglarna som plötsligt visar sig och till vänster ser vi sökarna, de vise magerna från öster som söker Gud och finner honom i barnet i krubban.

Nere till höger blir barnet badat. Men det jag tänker oftast på i bilden är det vi ser nere till vänster; där sitter Josef.

En skum man i päls talar till Josef som ser bekymrad ut. Enligt traditionen är det tvivlet personifierat han möter och i hymnen uttrycker han sin oförmåga att förstå vad som händer.

”Vad är detta, Maria, som jag ser i dig?Jag kan inte förstå, är häpen, mitt sinne är slaget av fruktanIstället för ära har du bringat mig skam,Istället för glädje, sorg,Istället för beröm, förebråelse,Vad är detta som jag nu ser? ”

Kanske finns det tröst att hämta i detta för någon. Inte ens bibelns stora gestalter var helt igenom troshjältar, ändå vände Gud sig till dem med sin kallelse. När jag pratade om julikoner med ikonograf Christina Lundström så tyckte hon att Josef brukade få en alltför undanskymd plats. I hennes julikon fick Josef och Maria stå tillsammans och stötta varandra istället. Det är bra tror jag att bereda lite mer plats åt Josef när vi tänker kring julen. Mer om det en annan dag.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.