Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Surrad vid masten som Odysseus?

Odysseus surrad vid masten.

Igår skrev jag en betraktelse om den kristna tron utifrån den grekiska myten om Minotaurus. Inom kort vill jag skriva lite mer om vad en myt är i förhållande till kristendomen men först vill jag återberätta och tolka ännu en myt. Det handlar om den store hjälten Odysseus på hemväg från det trojanska kriget.

På ett ställe längs vägen hem till Ithaka och hans älskade Penelope passerade Odyseus och hans skepp de fruktade Sirenerna. Sirenerna var varelser till hälften kvinnor, till hälften fåglar. De sjöng oemotståndligt vackert vilket förledde passerande sjömän att styra båtarna ditåt och krossas av klipporna.

Odysseus var listig och kom på att täppa till öronen på sin besättning så att de inte skulle höra något vid passagen. Själv var han dock så nyfiken att han ville höra sirensången. För säkerhets skull lät han sig bindas vid masten och gav order om att man inte skulle släppa loss honom hur mycket han än gestikulerade.

Och det var tur. Vid passagen förbi sirenerna var deras sång så oemotståndlig att han försökte komma loss och styra skeppet ditåt. Lyckligtvis passerade de utom fara utan att han lyckades.

Den myten talar starkt till mig (och tack Tim Keller som hjälpt till med tankarna) om att hålla fast vid det man egentligen vet är den bästa kursen i livet. Det gäller att hitta sätt att binda sig till det så att man inte sveps med av tillfälliga frestelser som verkar lova så mycket men egentligen leder till olycka och raserade föresatser. Det kan handla om att ha bokat in tid för fysisk träning så att den blir av, eller annat som gör att man faktiskt väljer hur man vill leva istället för att svepas med.

Framförallt tänker jag på:

Äktenskapet alltså (och andra viktiga relationer). Om kärlek ska hålla över tid kräver det att vi binder oss vid den andra. Kanske finns det en tanke med att en förlovnings eller vigselring ser ut som en liten symbolisk boja?

Kung Odyseus visste att det egentligen var hem till Penelope på Ithaka han längtade. Det gäller för oss också att komma underfund med vad som verkligen är viktigast i livet och sedan hitta sätt att binda oss vid det!

Vad kan det här betyda i ditt liv?

Jag har också skrivit om hur man kan tänka om mytiska inslag i Bibeln, är Bibelns berättelser myter?

Kommentarer

2 svar till ”Surrad vid masten som Odysseus?”

  1. Profilbild för Wiktoria

    Tack för den kloka jämförelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.