Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Lycka eller glädje som mål i livet?

Känn ingen press…

På svenska har vi två ord som ligger nära varandra; lycka och glädje. Skillnaden mellan dem är ibland oklar och det är möjligt att det jag tänker skriva inte håller rent språktekniskt men den filosofiska poängen tror jag är viktig!

I vår samtid framställs ofta lycka som målet i livet, speciellt sedan alla stora ideologier kommit i kris och individen hamnat i fokus för tankarna kring människolivet. Samtidigt framställs lycka som ett rätt statiskt tillstånd där alla problem har motats undan och allt bara är bra (är man idéhistoriskt sinnad skulle man säkert skylla tanken på den statiska lyckan på Platon eller andra gamla filosofer). Så är det ju sällan i livet, alltid är det något smolk i bägaren. Följden blir att jakten på lyckan snabbt förbyts i jakten på lyckans attribut (rikedom, hälsa och så vidare).
Jag skulle då vilja slå ett slag för att det egentligen inte är lycka som vi ska leta efter utan glädje. Enligt min erfarenhet är lycka aldrig något vi kan äga (och så framställs faktiskt ofta lyckan), däremot kommer de lyckliga ögonblicken till oss oväntat, som gåvor. Som skurar av nåd som gamla kristna skulle kalla det. Om vi vill leva rika liv är det därför bättre att leva på ett sådant sätt att våra liv blir rika på glädje än att försöka bygga upp en egen upplaga av någon slags idealiserat lyckligt/lyckat liv.

Lycka ger avundsjuka men glädje smittar.

Om du är förtrogen med bibeln är det också så att i Paulus uppräkning av ”Andens frukter”, det vill säga det som blir följden i livet om man lever som kristen, så nämns glädje där. Däremot står det inget alls om att livet ska bli enkelt eller problemfritt för den kristne. Tvärtom verkar det gå utmärkt att förena.

Jag tror att den bästa grunden för ett glädjefullt liv finns i att försöka släppa taget om sig och sitt så långt det går, ge av sig själv åt andra så mycket som möjligt och försöka tänka sig livet mer som en gåva än som något vi kämpar till oss. Jesus säger att den som förlorar sitt liv ska finna det. Det där är inte någon lätt läxa så det är bäst att börja genast…

Om du har läst så här långt och tycker att det här ändå bara känns som krav (nu ska jag visst behöva ändra hela mitt liv för att han prästen ska tycka att det duger?) så är det inte så jag menar. Läs gärna det jag skrev angående Kay Pollacks bok om att växa genom möten; goda råd blir fort en börda. Se det istället som en lättnad att inte behöva bära världens krav på lyckadhet på dina axlar!

När jag ändå är igång vill jag påminna om mitt inlägg om känslor och vilken roll de borde få ha i livet.

Vad tycker du om resonemanget om lycka och glädje. Låter det vettigt? Till hjälp?

Ingen rast, ingen ro…

Kommentarer

2 svar till ”Lycka eller glädje som mål i livet?”

  1. Profilbild för Lill Terol
    Lill Terol

    Jo. Tack. Just detta hjälpte mycket!!
    Tack för mycket givande blogg.
    ”Lycka ger avundsjuka
    Glädje smittar” ska jag sätta upp på min vägg hemma nu 🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Väldigt roligt att du hittat hit och att du hittade något som var till glädje. Det där har varit en väldigt bra tanke för mig själv att ta till mig. Får väl korsstygnsbrodera den eller nåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.