Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Johannes döparens ikon

Jag använde den här ikonen som illustration till bloggposten ”jag är inte messias, sa Johannes” för ett tag sedan. Bilden och innehållet i dagens bloggpost har jag hämtat från iconreader.blogpress.com.

Nu på söndagen efter midsommar är det Johannes döparens dag. Egentligen ska den infalla 25e juni, precis 6 månader före juldagen och Jesu födelse, men som många helger flyter den lite mer och ligger numera på söndagen i midsommarhelgen.

På bilden ser vi Johannes. Han står vid vattnet han döper i. Han är ovårdad och skäggig och klädd i kamelhår. Bredvid honom ser vi ett litet träd med en yxa bredvid, en påminnelse om Johannes budskap om annalkande dom (yxan är satt till roten av trädet).

En märklig grej är att Johannes har vingar. Det är för att han är budbärare åt Gud, ordet ängel betyder just det.

Nere i hörnet ser vi också Johannes huvud (igen, han har ju det kvar på axlarna också). Det ligger på ett fat, precis som det gick till när Johannes blev avrättad.

Den gröna färgen visar oss Johannes som asket (”det gröna martyriet”) och med ett kors som påminnelse om hans röda, blodiga martyrium.

På skriftrullen finns en hymn om Johannes döparens död för Herodes hand.

Som bonus kommer här ännu en ikon. Enligt traditionen var Johannes inte bara Jesu förelöpare på jorden utan också i dödsriket. Här predikar han för de döda om räddningen som kommer genom Jesus Kristus!

Kommentarer

Ett svar till ”Johannes döparens ikon”

  1. Profilbild för Gerd ♥

    Intressant undersökning om Johannes Döparen. Lite extra p.g.a. eller tack vare, min äldste sons födelse den 25 juni, på Daviddagen! Nu 44 år sedan. Är det inte Johannes Döparens dag den 24?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.