Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Detta är vad kärlek är

Viktiga påminnelser om viktiga löften. Vi behöver varandras kärlek!

Det funderar vi väl alla på? Som präst har man ju dessutom pressen på sig att försöka formulera något om vad kärlek egentligen är. I förrgår predikade jag som sagt på en vigsel och då blir det extra aktuellt, även om kärleken förstås sällan är ointressant.

Vad är då kärlek?

Ofta tänker på nog främst på varma känslor för någon. Och det är bra. Känslor är det som driver oss att förändras och agera även när vi inte riktigt vågar. ”Utan känslor ingen förändring” sade gamle Arne Naess, norsk ekofilosof. Om det inte fanns förälskelse skulle väl ingen riktigt våga ge sig in i det fantastiska men också riskabla i att leva i en nära kärleksrelation. Ju närmare varandra vi kommer desto sårbarare blir vi ju också. Speciellt för den som fått sitt hjärta krossat förut kräver det stort mod att våga en gång till.

Samtidigt är känslor alltid flyktiga. De kommer och går, är beroende av dagsformen och många andra faktorer. Om vi alltid gjorde vad våra känslor sade oss skulle det inte heller bli bra.

Jag brukar säga att kärlek är 

Att vilja den andre väl och också handla därefter.

Kärlek har väldigt mycket med vilja att göra. Att bestämma sig för vad man vill, fatta ett val och sedan hålla fast vid det.

Att sedan handla efter det är oerhört viktigt. Hur ska den andre annars kunna veta och lita på min kärlek? Det här är förstås oerhört svårt men just därför så viktigt att kämpa på med! Kärlek är vad man gör, hur man är mot en annan! Att uttrycka sin kärlek i ord är också en slags handling.

Så det får vi fortsätta öva oss i. I våra äktenskap, kärleksrelationer, vänrelationer. Alla relationer.

Vad säger du som läser om det här? Skriv en kommentar!

Läs mer på bloggen om 

Känslor (”Vrede, ilska och synd”)

Kärlek (Tre viktiga sanningar om kärleken)

Att hålla fast vid det man verkligen vill (Surrad vid masten som Odysseus)

Kommentarer

6 svar till ”Detta är vad kärlek är”

  1. Profilbild för Gerd ♥

    Min salig man och jag hade som motto, att ”erövra kärleken” varje dag, att det inte blev slentrian, utan värna om relationen!

  2. Profilbild för Anonymous
    Anonymous

    Jovisst, vilja den andre väl i allt. Men inte så att du tappar bort dig själv. För det var ju den du är som han/hon förälskade sig i. Om du förändrar dig så mycket för att ”vara till lags” och vilja väl försvinner ditt eget jag som han/hon älskar. Jag tror det är Margaretha Melin som säger ”Framför allt som skall bevaras, skall du bevara ditt eget hjärta….” kommer inte ihåg fortsättningen.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Så är det förstås, man ska vara rädd om sig själv! Bra tillägg! Sen tror jag rätt ofta att det är ren bekvämlighet som hindrar oss också? Roligt att du hittat hit!

  3. Profilbild för Urban

    Jag tycker att det låter bra. (Även om Odysseus kanske används lite lustigt – det var väl inget som direkt förhindrade honom att stoppa vax i sina egna öron också.Han sökte en kick men var klok nog att se till att den inte kunde få konsekvenser.)Är det möjligen jag som tagit fotografiet?U.J.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Öh, det är faktiskt du som fotat. Tack och bra gjort!Du vet ju hur de är predikanterna, de gör lite som de vill med sina bilder (nu menade ja Odysseus).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.