Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Tandläkarbesök och en tanke om tvivel

En man som vill hoppa och ta sitt liv, och de som räddar honom genom att resonera.

Jag har varit hos tandläkaren. Jag har egentligen inte någon tandläkarskräck eller så men det fick mig ändå att tänka på något Tim Keller sagt om tvivel.

Han berättade om något slags läkarbesök han skulle göra. Läkaren hade förklarat vad de måste göra för ingrepp och det trodde Tim förstås på. Det var välgenomtänkt och rationellt. Sedan fick han gå in i annat rum och ”då”, säger han, ”såg jag knivarna”. Genast verkade det inte alls vara en så bra idé längre och han undrade plötsligt om det här verkligen var nödvändigt. Kanske skulle det räcka med något mindre drastiskt? Utan knivar? Känslorna sa något helt annat än det klara förnuftet.

Sedan sa han att det ofta är så här med tvivel. Vi tänker oss gärna att vi tvivlar för att vi tänker och ifrågasätter för mycket men i själva verket kan det vara tvärtom. -Vi tänker för lite. I den situation vi står i krymper alla våra förnuftiga beslut och antaganden bort och det känns som att vi står på ett gungfly. Då gäller det att inte lyssna enbart på sina tvivel. Ofta tvivlar vi på vår tro men tror på våra tvivel men det finns inget som säger att det är mer rationellt än att tvivla på våra tvivel och tro på det vi egentligen tror på.

För Tim Keller gällde det att hålla fast vid det han redan bestämt sig för, att lita på läkarens erfarenhet och kunskap. När vi tvivlar får vi på samma sätt hålla fast vid det vi kommit fram till under mer klartänkta stunder i livet.

På bilden ser vi en man som tänker hoppa och ta sitt liv. Det är verkligen ett läge när det är värt att hålla ut. Det kanske känns bättre redan i morgon när man kommer ihåg vad man har att leva för?

Kommentarer

Ett svar till ”Tandläkarbesök och en tanke om tvivel”

  1. Profilbild för Piedra

    Jag bestämde mig för något år sedan att jag skulle tvivla på mina tvivel och tro på min tro, och det har jag gjort sedan dess. Och det ska jag säga att det känns bra mycket bättre än att tvivla på min tro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.