Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Kyndelsmässodagens ikon

Jesus bärs fram i templet

I morgon är det Kyndelsmässodagen. Ett konstigt ord förvisso men det har med ljus att göra, ”kyndel” är ett gammalt ord för ljus.  Så här ett tag efter jul läser vi texten om hur Jesus bärs fram i templet av Josef och Maria som seden var enligt moselagen. Anledningen verkar dels ha varit en rening för Maria efter att ha fött barn, dels att offra tackoffer för barnet de fått.

I templet träffade de två gamlingar. Symeon och Hanna. Gamla människor som tillbringade sin tid i templet i bön och väntade på Messias som skulle komma. Genom den heliga Andens hjälp kunde de se på det lilla barnet att det var kungen de väntade på och Symeon brast ut i sin berömda lovsång:

”Herre, nu låter du din tjänare gå hem i frid som du har lovat
ty mina ögon har skådat frälsningen som du har berett åt alla folk
ett ljus med uppenbarelse åt hedningarna och härlighet åt ditt folk Israel”

Också den gamla Hanna jublade och berättade för alla hon mötte om barnet hon sett.

Längst bak ser vi Josef som bär på de båda duvorna de ska offra. Duvor var budgetnivån på offer vilket antyder att de var fattiga. Alla har sina händer täckta vilket är lite märkligt men symboliskt är ett tecken på vördnad inför Jesus.

Kommentarer

Ett svar till ”Kyndelsmässodagens ikon”

  1. Profilbild för Alma

    Vilken fin ikon! Kyndelsmässodagen är en av mina viktigaste helgdagar. Hos oss i norra glesbygden firar vi kynttelinpäive med ljus i kyrkan; någon kör sjunger och söndagsskolan spelar upp scenen i templet. Hemma tänder vi ljus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.