• Vandra Vägen
  • Den som inte känner något känner ingen glädje
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Den som inte känner något känner ingen glädje

Kameler överlever riktigt tuffa omständigheter. Här är en kamel som rider på en kamel!

Det här är ett sånt där lite halvt färdigtuggat blogginlägg. Något för dig och mig att fortsätta tänka på. Lite amatörpsykologi sådär.

Jag tänker ganska ofta på hur känslor fungerar. Det är ju skönt med känslor när man mår bra men så kan man ju också må väldigt dåligt. Många människor (eller kanske alla emellanåt?) försöker undvika smärta i livet genom att trycka undan de jobbiga känslorna men jag tror inte det är nån lyckad idé. Känslor är vår kontakt med oss själva kan man säga.

Jag tror inte att känslor funkar så att man kan välja att bara känna de positiva och trycka bort de negativa. Snarare tror jag att hela känslolivet har nån slags dimmerfunktion på sig. Den som undviker smärta kommer i förlängningen att inte känna speciellt mycket alls. Inte känna sig speciellt levande så att säga.

Den som undviker smärta gör det i regel av väldigt goda skäl. Det handlar ofta om överlevnad i en akut ohållbar situation. Det är inget fel med det men det är viktigt att bearbeta det som skedde efteråt och komma vidare annars kan det fortsätta lägga sin skugga över livet mer än nödvändigt.

Vad säger du som läser om det här. Hur stämmer det med ditt liv?

Kommentarer

2 svar till ”Den som inte känner något känner ingen glädje”

  1. Profilbild för Rosa

    hmm påminner mig lite om den här tedtalken http://www.ted.com/talks/andrew_solomon_depression_the_secret_we_share.htmlSjälv har jag nedstämd synd på mig som gjort att jag sett allt hos mig själv i en mörkare nyans än vad jag ser hos andra. Jag har bett Gud om bättre lins att se mig själv genom.

  2. Profilbild för Lena P

    Det stämmer helt kockrent! Du skriver om precis det som jag har pratat om i ett antal år. Jag tänker att man måste våga vara i mörkret för att kunna se ljuset. Jag tror det här gäller alla människor; vi har ju fått et känsloliv av en anledning, tänker jag, och då tror jag inte att det är sunt att bara stirra sig blind på ljuset/det positiva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.