Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Provocerande nöjd?

Här är en låt som många med småbarn känner igen. Låten ”Nöjd”. 
Vad tänker du när du ser på den? Vad känner du? Jag kan lätt skruva lite på mig och tycka de är lite generande, de där nöjda människorna som inte vill ha mer utan tycker det är bra.
Kanske är det det mest omstörtande man kan vara i vårt samhälle? Nöjd med det man har? Jag menar förstås inte att man ska finna sig i allt och alltid acceptera en dålig livssituation men kanske ligger det ändå något i detta med att i högre grad släppa sina egna begär eller ambitioner?
Nej tack, jag är nöjd.

Här ser vi Jesus som blir frestad av Djävulen i öknen. Djävulen försöker locka honom till att tillskansa sig mer makt, mer bekvämlighet och så vidare men Jesus nobbar. Han har inga ambitioner för sitt liv utöver de Gud har för honom, han vet att Gud vill honom mer väl än Djävulen vill.

Författaren Magnus Malm skriver på något ställe om Djävulen att han är kung över ”bristens rike”, där man främst ser vad man inte har. Om jag bara hade detta också så skulle allt vara bra, så kan vi tänka och sträva vidare efter många olika saker som inte alls ger det vi hoppas av dem. Kontrasten är Guds rike och att få upp ögonen för det man har, får man det kan tacksamheten och glädjen flöda.
Vad tänker du om detta? Är det bra att vara missnöjd (som det ofta påstås) eller vore det bättre att släppa många saker? När är det bra och var går gränsen för vad man kan nöja sig med? Skriv en kommentar!

Kommentarer

9 svar till ”Provocerande nöjd?”

  1. Profilbild för Rosa

    Påminner mig om serieruta jag såg: I rutan var det en man som sa typ ” å vad jag är nöjd jag önkskar mig inget mer” undertexten var ungefär :”det största hotet mot samhällsekonomin”.Jag vart väldigt glad över låten.

  2. Profilbild för Anna-Karin

    Missnöjsamhet är väl oftast bara egots sätt att gnälla 🙂

  3. Profilbild för Lena P

    Det beror kanske lite på vad man menar med missnöjsamhet. Det är klart att det är bra att släppa många saker, men samtidigt tänker jag att det nog lite grann är missnöjsamhet som är drivkraften framåt. Även när det gäller andlig utveckling. Då tänker jag att det är bra att det finns någonting som skaver lite grann så att man får lite fart framåt.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Nej, det är inte helt klart i vilka lägen nöjd är bra och när det är dåligt. Längtan efter att växa som människa kan väl inte vara dålig?

    2. Profilbild för Piedra

      Nej, det måste ju ändå vara något bra, att vakna upp, ändra riktining och mogna som människa.

  4. Profilbild för Lisa

    Det gläder mig att du tar upp saken! Ja, jag upplever att folk idag blir provocerade om man är nöjd, om man inte har drömmar och målbilder och jag vet inte vad. Det har inte jag. Jag är nöjd – men jag längtar. Är det nödvändigtvis en paradox?(Mitt svar är : Nej! Inte när längtan handlar om något annat än en ny resa eller en ny bil eller en ny man eller en ny kropp eller…)

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Som Augustinus sade: Sök det du söker men inte där du söker det. Det gäller att sträva efter mål som verkligen betyder något och inte jaga allt annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.