Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Varför är hjärtat en symbol för kärleken?

En hjärtformad bok ur en medeltida målning

Det är en stadig ström läsare som hamnar på Vandra Vägen för att de undrar varför ankaret är en symbol för hoppet. Det tycker jag är väldigt roligt. Idag tänkte jag skriva en uppföljare; varför är hjärtat en symbol för kärleken?

Här vet jag inte lika säkert och du som läser får gärna rätta mig eller komplettera det jag skriver med en kommentar. Är det till exempel nån som vet varför ritade hjärtan ser så annorlunda ut än de ser ut på riktigt? Det skulle jag vilja veta! Låt mig i alla fall börja med en fråga: om du skulle peka på dig själv, hur pekar du då?

Jag såg en sushikock på TV som pekade på sin näsa när han talade om sig själv och det såg väldigt roligt ut eftersom det ser ut som att kärnan i ens person i så fall skulle sitta i näsan. Jag brukar själv föra handen mot hjärtat istället. Kanske vore det rimligt för många av oss att peka mot huvudet, säkert tänker vi oss ofta att det är där jag ”bor” i kroppen? Av vana pekar vi nog ändå på hjärtat?

I bibelns tankevärld är hjärtat centrum för hela jaget, inte bara för känslolivet (känslorna sitter snarare i magen). Hjärtat som symbol för kärleken borde alltså gå tillbaka på en syn där hjärtat är centrum för allt möjligt i oss. Där bor viljan och identiteten. Det stämmer också bra med vad jag skrivit tidigare på bloggen om vad kärlek är; vilja och handling!

Känslor kan inte kopplas loss från annat i oss, de är ofta det som driver våra handlingar och val. Och allt detta kan hjärtat symbolisera.

Vad tänker du själv om hjärtat som symbol för kärleken?

Kommentarer

6 svar till ”Varför är hjärtat en symbol för kärleken?”

  1. Profilbild för Stefan Nordlander

    Besserwisser-stefan to the rescue! Dick Harrison har skrivit om varför hjärtan inte ser ut som hjärtan: http://blog.svd.se/historia/2013/12/27/hjartats-form/Jag tycker att med din (och Bibelns) tolkning av hjärtat som centrum och kärna, är hjärtat en ypperlig symbol för kärleken. Tyvärr är kärleken och därmed hjärtsymbolen ibland kidnappad av gulligull. Gulligull är i och för sig inte att förakta, men ändå en försnävning av kärleken och kärlekens språk. Tycker jag.

  2. Profilbild för Piedra

    Det här tycker jag är superintressant! I inkaättlingarnas tradition pratar man om ”munay” (Quechua) och pekar på hjärtat, och det handlar precis om det du skriver, nämligen en kombination av kärlek och vilja.

  3. Profilbild för Anonymous
    Anonymous

    Intressanta reflektioner. Får jag tipsa om en artikel om hjärtat i Bibeln i följande bok? http://libris.kb.se/bib/14749717Johannes Hellberg

  4. Profilbild för Tomas Jarvid

    Tack så mycket alla tre för intressanta tillägg och länkar vidare!

  5. Profilbild för Ann Holmberg

    Visst är det så att hjärtat bankar hårdare när man är kär eller betraktar föremålet för sin kärlek? Förvisso även när man blir rädd och/eller upprörd, men hjärtat är förknippat med känslor och den största är kärleken. Så tänker jag.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för din kommentar, kul att många vill bidra med tankar! Jo, det ligger mycket i det du skriver, samtidigt är det ju intressant att ”magkänslan” återvänt som uttryck, det är ju som hos de gamla hebreerna! Jag menar inte heller att nedvärdera känslor, jag tror tvärtom att de är viktigare än vi ofta tror men jag har nog rätt svårt för när man kopplar loss dem från resten av livet så det mer blir nostalgi eller sentimentalitet än en drivkraft i livet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.