Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Delar man säng ska man dela plånbok

Plånboken. En enande eller splittrande grej?

Det finns en del bloggposter som jag ruvar länge på innan de blir av att skriva. Ofta rör det sig om ämnen jag tycker är viktiga att lyfta fram men som är känsliga på ett eller annat sätt. Ett sådant ämne är gemensam ekonomi i parrelationer.

Att det här blogginlägget nu blir av är tack vare Tony Irving i P4. I det här programmet för några veckor sedan så tog han plötsligt, oväntat och glädjande upp mycket av det jag tänkt i ämnet.

Tony Irving hade lagt märke till vilken roll det spelade för parrelationerna hur man hanterade mitt och ditt och vårt. I en del relationer hade han och hans partner redan från början bestämt vad som var vems vid en skilsmässa. Och det gjorde det förstås så mycket smidigare när det väl blev separation, för det blev det. I hans nuvarande relation hade de gjort tvärtom och bestämt sig för att skilja på mitt och ditt så lite som möjligt. Han var övertygad om att det gjorde oddsen för relationen över tid betydligt bättre.

Jag fick lära mig av en vis man innan jag gifte mig att det är oerhört viktigt att man delar ekonomin fullt ut. Om man ska vara ett och stötta varandra måste man försöka få pengarna att vara något man delar istället för något som splittrar en. Pengar är ändå en väldigt laddad sak för de flesta av oss.

Och i vår familj har vi gått på den linjen. Vi har ett lönekonto vi delar på och ser allt på det som vårt gemensamma. För mig har det varit en otroligt skön grej och en stor lättnad att få släppa att hålla koll på mitt och ditt. Bara släppa det och inte tänka i de termerna mer. Sluta räkna på att det blir rättvist eller så utan bara tänka att var och en ska ha det han eller hon behöver.

I nästan alla relationer är ekonomin ojämn på något sätt. Man tjänar olika, jobbar olika mycket och så vidare. Jag har till exempel försörjt familjen ett bra tag nu medan min fru studerat och varit hemma med barnen (snart gör vi tvärtom och jag är hemma, ville bara säga det). Sådan obalans får inte leda till att det blir något skevt i maktbalansen i familjen, att den ene har mer utrymme att hålla på med egna dyra vanor, eller till att den ene på något sätt står i tacksamhetsskuld till den andre. Det kan nog lätt bli så och jag tror inte det är bra för relationen. Istället är det viktigt att man ser sig som ett lag, ett oss, i så hög grad det bara är möjligt. Det är hela idén med det kristna äktenskapet. De två ska bli ett säger Jesus.

Jag tror mig ha förstått att olika par hanterar frågorna om ekonomin och det gemensamma väldigt olika. Jag vet också att det här är väldigt ömtåliga frågor för många så jag kanske kastar in en brandfackla nu.

Håller du med? Hur stämmer det med dina erfarenheter? Skriv en kommentar, dela, fundera vidare. Jag tror det här är viktigt!

Kommentarer

9 svar till ”Delar man säng ska man dela plånbok”

  1. Profilbild för Lena P

    Jag tror nog att man kan göra lite hur som med ekonomin. Huvudsaken är att båda parter är helt överens. Men jag håller definitivt med dig om att är man två som tjänar olika så bör man jämna ut olikheterna på något sätt. Annars kommer det nog alltid att vara skevt, och det blir lätt en källa till bråk.

  2. Profilbild för Marlene

    Här har vi delat på allt sedan dag 1! I de relationer där man delat upp allt enligt procent beroende på hur mycket var och en tjänar verkar det vara massor med problem. Hos oss har det aldrig varit en enda diskussion om pengar trots att vi periodvis tjänat väldigt olika. Nu slutar jag faktiskt jobba om fyra veckor, och kommer då alltså att leva på min sambo… vi ser inget konstigt i det alls, men andra har väldigt svårt att förstå hur jag kan leva på någon annan. Det är ju inte jämställt 🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var fint att läsa! Det får nog bli en uppföljande bloggpost på det här. Det startar många tankar.

  3. Profilbild för Urban

    Jag förstår resonemanget och tycker att det är en sympatisk modell. Min fru och jag har ju separata ekonomier men i takt med att familjen växer kommer ju det gemensamma coopkortet och räkningskontot att stå för en allt större del av alla utgifter. Inbetalningarna på de kontona beror på vem som har inkomster för ögonblicket. Även om systemet utvecklats har det i stort sett rullat i tolv år och vi har förhoppningsvis de magraste bakom oss. Så vi nog en ganska gemensam ekonomi nu. Det finns ett stort aber. Det beror lite på skillnaden mellan psykologi och sociologi. Om jag satt som relationsrådgivare skulle jag nog rekommendera den modell du förespråkar men om jag företrädde någon form av myndighet (socialtjänst eller kvinnojour till exempel) skulle jag bestämt uppmana alla att behålla en bakficka. Ett konto som ingen annan kommer åt, knappt känner till, med ett par månadslöner på. Man vet nämligen aldrig riktigt vad som händer och de första åren inte heller vem man lever med. Alla borde unna sig själva ett stick-och-brinn-kapital. Man kan tycka att detta är ett cyniskt synsätt. Att det är brist på tillit etc men det finns ingen lag som säger att den tilliten man känner står i proportion till hur befogad den är. Misshandelsrelationer och andra former olämplig dominans kan vara väldigt intensivt lyckliga i början. Ingen ska skilja sig för bråk om ekonomin men ingen ska heller behöva hålla samman för ekonomins skull. Det är knappast heller särskilt bra för relationen. Det här var inte riktigt samma sak som det du skrev, det handlar ju ofta mer om vad man har från början än hur man förvaltar det man får under tiden, men det kan ändå gärna påpekas. U.J.

  4. Profilbild för Anonymous
    Anonymous

    En erfaren präst sa en gång att i ett äktenskap ska man aldrig lämna köksdörren öppen. Det börjar med att draget släcker ljuset och sedan finns flyktvägen där. Vår tids äktenskap tenderar att bli ”tillsvidare-överenskommelser” och längtan efter att hålla en utväg öppen försvagar själva äktenskapet. Det handlar om att inte gifta sig med den man inte litar på och litar man på varandra kan man dela allt.

  5. Profilbild för Lisa

    Vi höll ordning på ditt och mitt tills vi flyttade ihop och gifte oss. Sedan var det, som du säger Tomas, en vila att slippa tänka på det. Alla pengar blev våra pengar, med gemensamt ansvar för att de skulle räcka. Och eftersom vi verkar ha liknande referenser för vad som är rimligt att göra med sina pengar, så litar vi också på varann. Samtidigt som vi kan informera den andra och/eller fråga om råd vid större inköp utan att känna att vi frågar om lov. Ganska snart fixade vi också till ett excel-dokument som vi använder när vi betalar räkningarna. Det talar om för oss vem som ska betala vad för att vi ska ha lika mycket kvar på våra respektive konton när vi är färdiga. Har nu fungerat utmärkt i drygt 23 år.Jag har förstått att även andra sätt kan fungera lika utmärkt, men det verkar så jobbigt, tycker vi, och väljer att fortsätta som vi gjort hittills.

  6. Profilbild för Tomas Jarvid

    Tack alla för långa kommentarer. Jag återkommer i ämnet i morgon!

  7. Profilbild för Lena P

    Det finns verkligen en poäng i det Urban skriver. Har man haft oturen att gifta sig med en som börjar misshandla och/eller missbruka kan man verkligen behöva ha ett eget kapital undanstoppat någonstans. Annar blir man i princip oförmögen att ta sig ur en sådan destruktiv relation.

  8. Profilbild för Rebella

    Jag tänker att din princip nog är ypperlig när den är ett val man gjort själv. Som norm i ett samhälle vore den något som folk skulle göra när det inte var berättigat och därmed skulle den bli destruktiv, mest för det där att en del faktiskt ibland behöver ta sig lös ur förhållandet. Man ska ha höga ideal men ändå inte hålla för hårt i dem.

    Det är ju fantastiskt mycket lättare om man från början står på någorlunda lika ekonomisk fot, eller snart kommer göra det (typ en är färdig med studierna och jobbar, den andra kommer snart att bli det) än om socialgrupp 1 och 3 försöker samsas om gemensam ekonomi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.