Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Saurons ring, den onda makten

Japanska flickor hyllar kamikazeflygare på väg att offra sig själva och andra

Jag har till slut, till min förvåning och i vuxen ålder, blivit rejält biten av J.R.R Tolkiens författarskap och den mäktiga berättelsen om härskarringen.

Jag har förstått sett filmerna när de kom och i och med att böckerna kommit ut på svenska i ny översättning tänkte jag ge dem en chans. Jag lyckades till min lycka hitta den första delen ”the fellowship of the ring” som ljudbok på engelska och det gjorde enormt mycket större intryck på mig än den rätt utskällda gamla svenska översättningen gjort. Så har jag väl också mognat lite så att jag förmår ta till mig finesserna på ett annat sätt. Som tonåring var jag väl mest intresserad av striderna har jag för mig.

Jag har i alla fall fortsatt, först med ”de två tornen” i den nya översättningen och nu också med några böcker om Tolkiens liv och de myter som inspirerat honom. Myter är ju ett naturligt intresse för en teolog på sätt och vis (se bara på Minotaurus eller Oddysseus).

Det blir nog en del utifrån Tolkien på bloggen framöver men idag vill jag knyta an till ett gammalt välkänt tema på Vandra Vägen. Det handlar om makt (läs gärna ingen lämnar väl frivilligt makt, och mina andra inlägg om makt, de belyser dagens ämne bra).

Tolkien var noga med att påpeka att hans verk inte var någon kristen allegori, eller allegorisk över huvud taget faktiskt. Tolkien var troende katolik och spelade en avgörande roll för att C.S Lewis blev kristen men berättelsen är just en berättelse som står på egna ben.

På en punkt (egentligen många) är jag säker på att Tolkiens kristna övertygelse skiner igenom. Till skillnad från i andra myter om maktringar så är Saurons ring inte alls ett neutralt föremål. Den korrumperar den som bär den.

Man kan inte besegra Sauron med hans egen ring. Härskarringen är om något en symbol för makten att härska. Den som bär den blir allteftersom tiden går en slav under den. Även om intentionerna från början varit goda och man tänkt att ”jag ska minsann använda den makt jag fått för att göra gott” så fungerar det inte så med tvångsmetoder och maktspråk. Vi formas av våra handlingar tills vi inte känner igen oss själva. ”The media is the message” heter det. Målet helgar inte medlen.

Tolkien kunde skriva till sin son som var ute i fält under andra världskriget och förmana honom att förbli en hob i själ och hjärta även om han var omgiven av Uruk-haier.

Har du själv funderat över härskarringen? Vad tänker du?

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.