Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Bibeln är skriven av förlorare

Segrare skriver historien, och lämnar spår efter sig.

Segrare skriver historien, och lämnar spår efter sig.

Man vill ju gärna skriva kortfattade rubriker så jag fick offra den fina men långa rubrik jag tänkte på först:

”Segrarna skriver historien men bibeln är skriven av förlorare” (citat Tomas Jarvid, just nu)

Jag läste en artikel av den amerikanske megapastorn Brian Zahnd som heter ”My problem with the Bible” som man egentligen gott kan läsa istället för den här bloggposten. För dig som nu ändå fortsätter läsa så kommer här några tankar. Bilden ovan tycker jag förresten var en fin blandning av historiens vinnare förr och ännu tidigare.

Brian Zahnd skriver att bredvid andra historiska skrifter märker bibeln ut sig. Den borde kanske egentligen inte finnas om det är sant att segraren skriver historien. Bibeln är berättelsen om slavfolket i Egypten, skrevs ner när folket var i fångenskap igen i Babylon, innehåller hela böcker av profeter som folket då vägrade lyssna på. Berättelsen om Jesus är inget segertåg utan går via korset. Hela vägen finns det ett underifrånperspektiv.

Det kan vara ett skäl till att det är svårt att ta till sig Bibeln för oss ju mer privilegierade vi är. Vi får förstås försöka men det är stor risk att vi missuppfattar mycket. I själva verket står vi ofta i den långa traditionen av att legitimera vår egen ideologi och dess maktanspråk med religionens hjälp

Jag minns ett möte på Filippinerna. Jag bad aftonbön med den jag bodde hos och där fanns en samtalsfråga om Guds ständiga preferens för de fattiga. Själv hade jag inte tänkt så noga på den saken men för min värd var det en av huvudlinjerna i hela Bibeln. Det var en märklig aftonbön men man kan se det som ett exempel på att vi behöver hjälp att läsa Bibeln som den ser ut underifrån.

Vad tänker du om detta? Skriv en kommentar!

 

Kommentarer

2 svar till ”Bibeln är skriven av förlorare”

  1. Profilbild för Lena P

    Jag tänker att när man som jag har ett liv som är fyllt av ständig kamp, så läser man nog redan Bibeln underifrån. Det gör i alla fall jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.