Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Hemligheten med att bli ett par

"Hemligheten, från ögonkast till varaktig relation" av Dan Josefsson och Egil Linge

”Hemligheten, från ögonkast till varaktig relation” av Dan Josefsson och Egil Linge

Ännu en gång antar Vandra Vägen skepnaden av bokblogg. Det händer att jag skriver en del om parrelationer på bloggen och även om man kan tycka att kopplingen till kristen tro inte alltid är given så tycker jag att det har sin plats här. Som präst verkar jag på olika sätt för varaktiga relationer baserade på trohet och överlåtelse till varandra så därav följer naturligt ett intresse för vad som underlättar för sådana relationer.

Jag har läst ”Hemligheten, från ögonkast till varaktig relation” av Dan Josefsson (journalist) och Egil Linge (psykoterapeut, notera att namnet nästan är detsamma åt båda hållen. Skumt.). Det är jag inte direkt ensam om för den verkar ha lästs av många. Jag skrev en spinn-offtanke från boken häromdagen när jag skrev om att bli född på nytt men nu något om själva boken.

Jag vill gärna rekommendera boken både till den som själv har lätt att hamna i olika negativa mönster som gör att det är svårt att ”få till” nära relationer och till den allmänt intresserade. En grej med boken är att den utgår från anknytningsteorin som jag ju skrivit mycket om här på bloggen men att den för perspektivet in i vuxna relationer. Tanken är att den anknytning vi hade till våra föräldrar som småbarn och det beteende vi lärde oss använda i den relationen påverkar hur vi beter oss när en vuxen kärleksrelation börjar ta form långt senare i livet.

Författarnas term för detta är ”relationsmodell”. Vårt sätt att relatera i nära relationer går tillbaka på så tidiga erfarenheter att de ligger bortom våra medvetna minnen. Om anknytningen som barn varit otrygg så försökte vi då hitta strategier för att ändå få närhet från våra föräldrar. Dessa strategier var viktiga för överlevnaden då men ställer till det för oss som vuxna.

En annan intressant sak med boken är att de övningar som beskrivs för att förbättra sin situation utgår från KBT, kognitiv terapi, och så fick jag vips lite mer insyn i vad som utmärker den traditionen. Jag kommer strax med en bloggpost med det pompösa namnet ”kognitiv psykologi och andlig vägledning”, stay tuned och vänta på den.

I korthet kan man säga att om man väl blivit medveten om negativa mönster så går det att växa vidare ut ur dem om man har lite hjälp på vägen för att stå emot sina invanda impulser. Svaret enligt KBT är inte att gräva jättemycket i det förflutna utan snarare att förändra sitt sätt att leva från nu och framåt och bryta dåliga mönster. I boken finns det kapitel om hur man agerar, hur man tänker och om känslorna förknippade med det. Mycket intressant! Jag är ju inget proffs så det är svårt att värdera metoderna men jag tycker det låter vettigt och att det stämmer bra med mina egna erfarenheter.

I förbigående hinner författarna ge några spännande kängor åt olika håll:

”Att tro på att distans är bra för en relation är som att tro på tomtar och troll.” (ganska exakt citat)

De nämner också att man faktiskt inte kan öva sig i att leva i relationer genom att vara bra på att vara ensam. Det är ju olika saker.

Slutligen ger de en känga till hela vår kultur som värnar överdrivet mycket om distans och kylighet mellan människor. Det blev jag glad av att läsa.

Har du läst ”Hemligheten”? Har du invändningar? Tankar? Frågor? Skriv gärna en kommentar!

Kommentarer

2 svar till ”Hemligheten med att bli ett par”

  1. Profilbild för Elias Granqvist
    Elias Granqvist

    Jag har läst ”Hemligheten” och tyckte nog att den inte riktigt var så bra som jag förväntade mig, men så är det nog om man har haft höga förväntningar för att folk har höjt boken till skyarna.

    Hur som helst, jag kan känna igen mig i en del av det som står i boken, men inte i allt. Boken föreslår att man skall möta sina rädslor inför att träffa någon, men det tycker jag att jag redan har gjort många gånger och inte har jag lätt att hitta någon ändå.

    En ”metod” som boken föreslår att man skall använda för att lättare kunna träffa någon, är det som kallas tvärt om-metoden. Man skall ta ett handlingssätt som man brukar utföra när man träffar någon ny och försöka göra tvärt om. Det är bara det, att av alla de exempel som anges i boken, så finns det inget där jag inte redan gör mer eller mindre tvärtom. Jag blev nästan irriterad på boken av den anledningen.

    Nåja, många tycker visst att den är bra och kan den hjälpa folk så är ju det bra.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack Elias för det du delat och roligt att du hittat hit. Det är svårt med sånahär böcker, det finns ofta ett stort värde i att man liksom får ”diagnos” på ett problem men sen är det ju ändå inte enkelt att råda bot på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.