Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Connected, vi hör ihop

"Connected", en helt klart läsvärd bok!

”Connected”, en helt klart läsvärd bok!

När det gäller böcker så verkar det funka lite som i bibeln. De blir lästa ”när tiden var inne”. En bok som jag haft liggande i bokhyllan ett tag men som nu blivit läst är ”Connected: mänskliga relationer, sociala nätverk och deras betydelse i våra liv” av Christakis och Fowler. En populärvetenskaplig bok om den roll mänskliga nätverk spelar i allas våra liv.

En snabbintroduktion till ämnet hittade jag redan för två år sedan i en bok av Henrik Fexéus som jag också bloggade om (”Öka din sociala kompetens på en timme lovar Henrik Fexéus).

Det har sedan länge forskats mycket kring å ena sidan hur individer fungerar och å andra sidan hur grupper fungerar men hur de båda områdena hänger ihop har varit mer oklart. Grejen är förstås att en grupp består av individer och deras inbördes relationer till varandra. Var och en har sin plats i nätverket vilket gör att vi påverkar och påverkas av varandra i ständigt växelspel.

Vi lever i regel med föreställningen att varje individ är självständig och fattar sina egna beslut (genomtänkt och rationellt dessutom) men det ligger långt från sanningen. Människans främsta begåvning har alltid varit samspelet med varandra i gruppen. Vi har ju inga vassa klor att försvara oss med mot vilda djur utan har från början fått förlita oss på varandra för att klara oss här i världen. Vi är inte gjorda för att klara oss själva utan för att blixtsnabbt läsa av varandras miner och uttryck och interagera utifrån det. Sånt här är i sin tur det undermedvetna bättre på än våra medvetna jag.

Det författarna skriver är att allt möjligt rör sig mellan oss i de nätverksrelationer vi står i. Det kan vara skvaller, hat, vänlighet, oegennytta, sjukdomar, värderingar och normer, information om allt möjligt, ja till och med fetma och alkoholism ”smittar” enligt författarna.

Och det smittar längre än man kan ana,  I TRE LED, till vänners vänners vänner. Det innebär helt makalöst märkliga saker som att det kan spela större roll för min träning om många av mina bekantas bekanta tränar mycket än om jag själv fått med mig en aktiv livstil från föräldrahemmet, eller om jag får friskvårdsbidrag på jobbet. Helt klart utmanande tankar. Denna påverkan rör sig förstås hela tiden åt båda hållen. Människorna omkring mig påverkar mig mer än jag tror men det är också så att din och min förmåga att påverka andra också är större än vi kan föreställa oss. Räknar man ihop sina vänner, deras vänner och deras vänner så kan i teorin ditt och mitt agerande ha ringar på vattnet till flera tusen människor.

Boken säger också att vi aldrig egentligen jämför oss med någon objektiv måttstock utan med just de människor vi omges av. Det är viktigare för oss att vara relativt rika, vackra, smarta och så vidare jämfört med vår omgivning än det är viktigt att objektivt sett vara en ”höginkomsttagare” eller ”fotomodellvacker”. Det är tänkvärt. Får vi välja är det tydligen i regel så att vi vill vara en stor fisk i en liten damm.

Jag känner att boken innehåller alltför mycket för att jag ska kunna göra den rättvisa här. Har du intresse av hur människor fungerar så är den väldigt, väldigt bra läsning. Inget att tveka om.

Jag ska återkomma med de slutsatser jag drar gällande den kristna tron. Tills dess kan du gärna läsa Tomas Sjödins fina krönika på samma tema: ”det bästa du kan ge dina vänner är dina vänner”. Eller tänka på det afrikanska (världens största land du vet) uttryket ”ubuntu” -jag är för att vi är.

 

Kommentarer

2 svar till ”Connected, vi hör ihop”

  1. Profilbild för Lena P

    Tack för boktipset! Ubuntu gillar jag!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Allt detta på gott och ont förstås. Vi kan både dra ner och dra upp varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.