Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Om downsbarnen må ni berätta

Ett barn som tidigt gör nytta?

Ett barn som tidigt gör nytta?

Jag skriver det här för att jag inte vill ha det osagt. Förr eller senare kommer historien döma vår kultur för hur vi behandlade våra ofödda.

Det har nyligen blivit möjligt att hitta kromosomfel hos foster med hjälp av ett enkelt blodprov. Det vanligaste kromosomfelet är det som kallas downs syndrom. Effekten av fosterdiagnostiken har redan blivit att det i stort sett inte föds några barn med downs syndrom längre i Danmark. De aborteras. Det är en utveckling som sker i många länder.

Jag lämnar ordet till bloggen ”Liten H” som skriver om ”Det moraliska dilemmat” i detta. När aftonbladet rapporterade om de nya metoderna framställde de det enbart som att det moraliska dilemmat i blodprovsmetoden bestod i att det är en dyr metod som inte alla har råd med. Inte ett ord om att det är tveksamt att välja vilka barn som får födas eller inte beroende på vilka förväntningar vi har på hur ett lyckat liv ska se ut. Liten H avslutar med att fråga om det är sant när det kommer till kritan, det där med att vi ”gillar olika”?

Leo Holter har också skrivit om detta med en obehaglig historisk tillbakablick. Han ser tillbaka på det svenska tvångssteriliseringsprogramet som alla förfasar sig över nu. När det begav sig var det mycket få som var kritiska. Blir historiens dom likadan över vår tid?

Det kanske inte spelar någon roll om det vi bedriver social ingenjörskonst för att få fram en frisk folkstam eller om vi aborterar barn med kromosomavvikelser för att… ja varför gör man det förresten? Det får vi fundera vidare på! Hur som helst är poängen densamma. Det är att göra våld på människovärdet.

Människan finns inte för att vara högpresterande eller för att bidra. Vi finns för att vi fått livet som gåva ur Guds hand.

Kommentarer

23 svar till ”Om downsbarnen må ni berätta”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Hmm det hänger kanse ihop med lögnen om att vi ska vara högpresterande. Jag kan själv få de svarta tankarna att värdelös, borde inte finnas etc bara för att jag har en del genetiska sjukdomar som inte syns på utsidan. Jag har ju allt från högt blodtryck till artros redan vid 35 års ålder+ återkommande perioder med nedstämdhet. Ändå sa sa morfar att jag var riktigt A-barn när jag föddes….

    Kan det ven röra sig om Skam? Att man inte fick ett perfekt barn.

  2. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Hmm det hänger kanse ihop med lögnen om att vi ska vara högpresterande. Jag kan själv få de svarta tankarna att värdelös, borde inte finnas etc bara för att jag har en del genetiska sjukdomar som inte syns på utsidan. Jag har ju allt från högt blodtryck till artros redan vid 35 års ålder+ återkommande perioder med nedstämdhet. Ändå sa sa morfar att jag var riktigt A-barn när jag föddes….

    Kan det även röra sig om Skam? Att man inte fick ett perfekt barn.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Så är det säkert på ett plan. Det får bli en bloggpost om det också.

  3. Profilbild för Bo Rydén
    Bo Rydén

    Jag tycker mig se en koppling här också till de försök att få upp aktiv dödshjälp/assisterade självmord på den offentliga agendan. Där det har införts har gränserna för när det får användas snabbt förskjutits och i praktiken blivit ett alternativ till god vård! Också här handlar det om vilka förväntningar vi har på vad ett gott liv innebär!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag har också märkt att en del vill normalisera tanken på dödshjälp vilket är ytterst obehagligt. Det är nog som du skriver att det mycket handlar om vad vi tänker är ett gott liv. Där lider vi kanske av att våra förväntningar på livet skjutit i höjden i takt med välståndet. Om livet som frisk knappt är gott nog, hur illa är då inte livet med en sjukdom?

  4. Profilbild för Kerstin Gross
    Kerstin Gross

    Så bra att du tar upp detta, det verkar inte diskuteras inom kyrkan annars? Jag undrar vem du tycker ska avgöra vilka frågor som får ställas om ett fosters arvsmassa? Ska föräldrarna bestämma det eller tycker du att det bör finnas ett generellt förbud mot att ta reda på sådant?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag tycker det är viktigt att inte allt moraliskt ansvar läggs på individen, vilket verkar blir fallet på fler och fler områden. Som (orolig) blivande förälder tar man säkert gärna så många tester man kan ta men då måste man också få hjälp att fundera ett steg vidare; ”om det nu visar sig att det är på det här viset, vad gör vi då med den kunskapen?”. Ibland kanske man behöver få stöd i att avstå från ett test. Jag ser ingen anledning att man ska få del i kunskaper man inte också får rimlig möjlighet att ta ansvar för på ett etiskt sätt.

      1. Profilbild för Kerstin Gross
        Kerstin Gross

        Det kan finnas många olika anledningar till att blivande föräldrar inte vill eller orkar ta hand om ett vårdkrävande barn, t. ex att man har äldre syskon som också kräver särskild omsorg. Det beslut de kommer fram till bör respekteras, tycker jag. Det är en himmelsvid skillnad mot när stat eller myndigheter av rashygieniska skäl tvingar fattiga och utsatta människor att steriliseras. Att, som du gör, jämföra dessa är inte OK.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Jag jämför inte det som sker med rashygien och jag är inte ute efter någon enskild förälder. Givetvis förstår jag att det finns svåra fall men jag tycker inte att det är det som det handlar om. Det är inte rätt att allt ansvar hamnar på föräldrarna själva. På en generell nivå måste vårt samhälle kunna rymma fler än de starkaste. Man kan som samhälle välja att behandla alla som välkomna och värdefulla, det har vi råd med.

          1. Profilbild för Kerstin Gross
            Kerstin Gross

            Citat ur din blogg: ”vi bedriver social ingenjörskonst för att få fram en frisk folkstam”. Det kallar jag rashygien.
            Thomas, även om du inte är ute efter enskilda föräldrar så är det deras beslut du kritiserar och likställer med steriliseringsprogrammen. Det är det jag menar inte är OK. Men idag är det enskilda föräldrar som beslutar, ingen stat eller myndighet. Om du tror att det är lättvindiga beslut, läs t. ex. här:
            http://www.familjeliv.se/forum/thread/5458
            2571-downs-syndrom-vi-gjorde-abort

            Om du med mer delat ansvar menar ansvaret att ta hand om och se till att barn får möjlighet att utvecklas efter sin förmåga och att föräldrar får en chans till avlastning håller jag med dig fullt ut. Om du menar att stat, myndigheter eller någon annan ska avgöra vilka frågor blivande föräldrar ska få ställa om sitt barn, tycker jag du är fel ute.

          2. Profilbild för Tomas Jarvid

            Jag tror givetvis inte att det är lätta beslut för någon vare sig att fatta eller att leva med.
            Syftet med min bloggpost är att lyfta frågan innan det blir som i Danmark hos oss också. Det är nästan omöjligt att skriva om sådant här på en generell nivå utan att enskilda berörs men jag ser det här som en samhällsfråga. Det är i sin tur så förstås att det är vi tillsammans som är samhället så vi behöver hjälpas åt med goda värderingar för att även människor med funktionsnedsättningar och liknande ska vara välkomna hos oss.

          3. Profilbild för Tomas Jarvid

            När jag skriver om delat ansvar så menar jag framförallt det första, att samhället ser till att barnen får bästa förutsättningar men också i testsituationen. Kanske inte direkt så att man förbjuder vissa test eller frågor men så att man också är tydliga med de valsituationer som kan följa av tester och erbjuda stöd.

  5. Profilbild för Amanda
    Amanda

    Jag tycker inte riktigt frågan förtjänar att kallas dilemma. För att det ska vara ett dilemma ska det vara goda skäl som talar för att göra si och goda skäl som talar för att göra så och svårt att avgöra vad som är etiskt rätt. Richard Dawkins hävdar att det är en moralisk plikt att abortera handikappade foster men inte ens han lyckades efter vad jag läste komma med positiva argument för utan det var framförallt en dementi, att han inte var omänsklig som tyckte så. ”Abort it and try again” säger Dawkins.

    Själv associerar jag till en bok som det nyligen skrevs om i Sydsvenskan, om ett österrikiskt sjukhus där tusentals handikappade och mentalsjuka m fl barn placerades för ”dödshjälp”, änglamakeri och användes i forskningsexperiment både före och efter sin död. (Att använda mentalsjuka som försökskaniner har också gjorts i Sverige, t ex på Vipeholms sjukhus utanför Lund där de intagna fick äta karameller för att man skulle studera karies. På Vipans gymnasieskola finns numera särgymnasiet där min kusin går.)
    Steve Sem-Sandberg ”De utvalda” http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/imported-111/

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Man blir ju arg bara man blir påmind om det Dawkins skrivit. Verkligen ingen position som på något sätt kan förenas med ödmjukhet inför livets helighet.

      1. Profilbild för Alma-Lena

        Dawkins är en fruktansvärt elak etiker. Hemskt att han fått inflytande i vår tid, men inte alls förvånande.

  6. Profilbild för Lena P

    Det är något jag tycker att särskilt den förra regeringen hjärntvättat oss med, att vi måste vara produktiva för att duga. Annars kostar vi bara pengar. Alla s k icke-produktiva människor har under de senaste åtta åren fått det sämre. Min pappa, som var svårt parkinsonsjuk svalt ihjäl på ett äldreboende som blivit privatiserat och vinstdrivande. De skar ner personalen med hälften så ingen hade tid att mata honom längre. Mina två barn med autism fick mindre och mindre hjälp i skolan. Till slut gick min yngste in i en riktigt svår depression som han inte hämtat sig från än. Och jag som bränt ut mig på att under alla år själv ta hand om mina barn dygnet runt istället för att kosta samhället pengar – är inte det produktivt? – jag ska inte få sjukersättning så jag klarar mig utan ska förföljas av försäkringskassan och ständigt påminnas om att jag inte följer arbetslinjen. Av all stress och press har jag till slut fått hjärtproblem och är bara som en våt trasa. Fy sjutton säger jag. Fram för allas lika värde!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det gör mig ont att läsa om det din familj fått vara med om. Tyvärr verkar väldigt mycket av dagens debatt kretsa kring att människor ska vara lönsamma, vare sig det är arbetslösa eller invandrare eller andra grupper som skammas.

  7. Profilbild för Carolina

    Tror också att det främst handlar om ekonomi idag – apropå varför – att ’samhället’ helst inte ser att dessa barn föds just för att de kostar så mycket, i fråga om sjukvård, extra hjälp i skolan, etcetera. Det är fruktansvärt krasst. Viktigt inlägg.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det har du säkert rätt i. Ve den som inte är lönsam.

  8. Profilbild för Alma-Lena

    Underbart att du tar upp detta! Mångfald är bara snyggt om det föds a-barn med olika hudfärg, men udda antal kromosomer passar inte in i ”regnbågssamhället”: här ska vi bara vara lönsamma så fort som möjligt och så länge som möjligt. ”Sådan är kapitalismen” som de gamle sjöng.

    I vår tid skulle det inte behöva vara skamligt att föda särutvecklade barn. Tyvärr är det tvärtom, aldrig får en förälder skämmas mer än nu när de kunde ha dödat barnet innan det föddes och blev annorlunda. Mångfald, my foot! det är bara antalet kronor som ska vara mångfaldigt på riktigt.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var bra rutet! Amen säger jag.

  9. Profilbild för Elin
    Elin

    Det finns flera sidor av myntet.
    Jag tänker inte skämmas för att jag tagit bort mitt barn som hade Down Syndrom. Det var det svåraste beslut jag någonsin fattat och tydligen måste jag förklara att barnet även led av andra svårare följdsjukdommar för att det skall vara accepterat, dock under nåder.

    Jag skäms inte för att säga att om jag har möjlighet så väljer jag ett barn som är utan ”fel” ( hur man nu smidigast uttrycker det ). Det handlar inte om att jag tycker att vissa barn är värda mer eller mindre.
    Det är inget lätt beslut man tar, och jag ser varken ner på de barn med DS eller de föräldrar som har barn med DS.
    Jag är trött på att bli betraktad som en hemsk människa.

    Jag har tre barn idag. Ingen med ds, dock andra saker som man inte kunde se i magen. Men nej, jag skäms inte och står för det val jag och min man gjorde.
    Tyck att vi är hemska människor, det är er fritt, men vi gjorde ett val vi hade rätt till.

    Jag förstår att man kan känna ilska mot fosterdiagnostiken,m en jag tycker det är bra. Det kan användas till så mycket och kan förbereda sjukvården och föräldrarna i tid inför vissa beslut man måste ta.
    Människor som väljer att ta birt sitt barn med DS gör det oftast inte efter en enkel diskussion, det är något man pratat igenom länge länge och sorgen finns alltid kvar.

    Så sluta skuldbelägg, det är lika illa.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag önskar dig allt gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.