Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Kalmarunionen som bild av Kristus

Erik av Pommern

Erik av Pommern

Det här var kanske den märkligaste rubriken hittills på vandra Vägen och det vill i så fall inte säga lite. Den hade också kunnat heta ”Erik av Pommern och Kristus” eller något sådant. Det handlar nämligen om kungen.

Som ni minns(?) var kalmarunionen en union mellan Sverige, Norge och Danmark ingick i mellan trettonhundratalet och fram till Gustav Vasa 1523. Det var som jag minns det drottning Margareta som arrangerade det hela men hennes son, Erik av Pommern var den förste unionskungen.

Det som skiljer kalmarunionen från en del andra unioner är att det egentligen bara var regenten som band ihop länderna. De riken som ingick var egna storheter utan gemensamma institutioner, det var bara det att de hade samma kung, Erik. Detta kallas för en ”personalunion”.

När jag läste teologi fick vi lära oss om en aspekt av läran om Kristus som kallas ”unio personalis”. Det är läran om att Jesus Kristus hade två naturer, en gudomlig och en mänsklig. Dessa är inte sammanblandade men förenade på så sätt att de ingår i samma person (eller ”hypostas” med grekiskans ord). Jesus Kristus är alltså inte persolighetskluven eller så men har ändå två naturer.

Det hela är inte så lätt att förstå men jag tycker att bilden av kalmarunionen passar rätt bra in i det här (med risk för att jag uttrycker någon gammal irrlära nu). I Jesus Kristus möts gudomligt och mänskligt. Man kan också tänka att i honom möts himmel och jord, två olika ”riken”. De förblir separata men har samma kung, Hur det ska bli vid tidens slut kan man fundera vidare på. Kommer himmel och jord att blandas då på något sätt? Den gudomliga nåden ska ju fullkomna vår värld. Blir det ett rike då?

Vad är då grejen med Jesu två naturer som man tydligen grubblat och stridit så mycket över? Jo, om Jesus inte är människa fullt ut, hur kan vi då vara säkra på att Gud försonat allt i människan som skiljer oss från Gud? Och om Jesus inte är Gud fullt ut, hur kan vi då vara säkra på att han förmår rädda oss? Det är utgångspunkten för denna lära. Man kan tänka ett varv till på kalmarunionen. Det gick som det gick med den med tiden, kanske för att svenskarna hade svårt att tro att kungen (Kristian tyrann, nota bene) verkligen såg till deras bästa? Så är det inte med Kristus, för vi vet att han är en av oss.

Kommentarer

6 svar till ”Kalmarunionen som bild av Kristus”

  1. Profilbild för Alma-Lena

    Underbart för en historienörd!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Roligt att höra!

  2. Profilbild för Johannes Tirén
    Johannes Tirén

    Kul liknelse. Jesus uppfyller ju GT-s ledarskapstriad dessutom – som Kung, som präst och som profet…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      jag vill minnas att jag sa den till Sebastian Rehnman men han blev inte direkt imponerad…

      1. Profilbild för Simon
        Simon

        Men vad impade på Sebastian Rehnman egentligen?

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Han hade väl redan tänkt tanken själv och kommit på att det var en haltande analogi utifrån ett genetiskt felslut eller nåt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.