Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Kan du rättfärdiga din existens?

 

Kvinnliga mekaniker under första världskriget. Får en chans att göra rätt för sig?

Kvinnliga mekaniker under första världskriget. Får en chans att göra rätt för sig?

Tim Keller återger ett citat ur filmen ”chariots of fire” i en av sina predikningar. Det är en elitsprinter som berättar om nervositeten inför att springa sitt lopp och säger ungefär så här (jag har inte sett filmen):

”Då har jag tio sekunder på mig att rättfärdiga min existens”

Hans prestationer hade blivit så viktiga för hans syn på sig själv att loppet plötsligt blev på liv och död. Känner du igen dig i det?

Det är en klassisk sanning inom den lutherska traditionen att vi är frälsta av nåd och inte genom gärningar, det vill säga genom att handla rätt. Genom Tim Keller har jag fått se ett annat, mer samtida perspektiv, på frågan.

Jag tror inte att särskilt många i vår samtid söker efter nåd i Guds ögon. Däremot tror jag att det är otroligt vanligt att man, som löparen i citatet, försöker förtjäna sin rätt att finnas/vara en del av samhället/ha rätt att visa sig bland folk och räknas med på de mest betungande och ibland märkliga sätt.

Det verkar som att kraven på vem som räknas som ”lyckad” eller till och med ”ok” för en människa skruvats upp en hel del i vår kultur. Alltmer uppfattar jag det som att man ska vara bra/lyckad/framgångsrik och så vidare på något rätt outtalat sätt för att ha rätt att ens visa sig utomhus. Jag tror att detta är vår tids svar på att försöka rättfärdiga sig genom gärningar. Det är bara det att vi inte riktar gärningarna mot Gud utan mot andra, hårdare Herrar som vi försöker blidka. Skriv en kommentar om du håller med eller inte håller med.

Det glada budskapet som kristen tro kan bidra med i det här är att det faktiskt är Gud och ingen annan som är den enda vi ytterst sett står ansvariga inför med våra liv. Och Gud bryr sig inte särskilt mycket om hur lyckade vi framstår i andras ögon. Något Gud däremot bryr sig mycket om är dig och mig själva. Till skillnad från alla de hårda domare vi upplever att vi kan ha över oss så är Gud barmhärtig och vill oss väl. Det vill inte marknaden eller statusen eller plånboken eller utseendet eller vad det kan vara. ”Lycklig den som har Herren till Gud.”

Kommentarer

4 svar till ”Kan du rättfärdiga din existens?”

  1. Profilbild för Marie Fredin
    Marie Fredin

    Guds främsta egenskap, han är och jag är!

  2. Profilbild för Alma-Lena

    Så intressant, just i morse talade vi om detta på jobbet, en helt vanlig sekulär arbetsplats där jag var enda bekännande kristen i gänget kring fikat.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Härligt att de samtalen äger rum!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.