Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Den heliga duvan och Noas ark

En duva släpps ut ur arken.. tanken. Det är den som räknas.

En duva släpps ut ur arken.. tanken. Det är den som räknas.

Den heliga Anden brukar avbildas som en duva. Det finns några bibelställen med duvor i, bland annat det att det klart och tydligt sägs att den heliga Anden kommer ner över Jesus som en duva när han döps i Jordan. Annars borde historien om Noa och arken kunna vara ett viktigt skäl till att duvan fått bli bild för Anden.

När jag var konfirmand präntade prästen noga i oss att det visserligen är så att om man får frågan i skolan så är duvan en symbol för fred men i kyrkan så är rätta svaret den heliga Anden. Det är emellertid så att symbolerna går ihop. FN-duvan bär ju en olivkvist i näbben och det är ju just det duvan Noa sänder ut från arken gör. Snabb resumé:

Vattnet har sjunkit undan efter den stora översvämningen och Noa är (efter många långa dygn i en stinkande osanitär ark med mängder av djur i) otålig att få veta om vattnet sjunkit undan tillräckligt för att de ska kunna lämna arken snart. Han skickar ut en duva och till slut kommer den tillbaka med en olivkvist i näbben. Nästa gång han skickar ut den kommer den inte tillbaka.

Berättelsen om duvan talar starkt till mig. Jag tänker mig att duvan (liksom Anden) bär budskap om hopp och en framtid. Någonstans därute väntar en framtid utanför den sunkiga arken. Den bär bud om nytt liv efter katastrofen. Den heliga Anden är den som kan hjälpa oss att hålla hoppet vid liv och modet uppe mitt i vardagsslitet.

Kom helige Ande och förnya vårt hopp och vårt livsmod.

Hjälp oss att lita på dig när det är svårt att göra det.

Amen

Kommentarer

6 svar till ”Den heliga duvan och Noas ark”

  1. Profilbild för M. Blomgren

    Jag tror jag har reciterat Koranen och fått en helt otrolig och djup förståelse utav texten med hjälp utav helig ande.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det finns säkert nån motsvarighet inom islamskt tänkande. I kristet tänkande vill den heliga Anden alltid hjälpa oss tro på Kristus.

      1. Profilbild för M. Blomgren

        Ja, det är väl lite det jag menar. Begreppet helig ande existerar inte på samma sätt inom Islam.

  2. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Men varför kommer den inte tillbaka på slutet.? 🙁

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Den andra duvan hade nog gärna velat att den kom tillbaka. Jag antar att den trivdes så mycket bättre ute i den grönskande nya världen. Det är kanske som att det är mycket vi värdesätter högt nu som inte kommer behövas i Guds nya skapelse, profetian ska tystna och så vidare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.