Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Frågan som avslöjar en kristen fanatiker

 

Fanatiker i aktion med att bränna kättare. För deras eget bästa.

Fanatiker i aktion med att bränna kättare. För deras eget bästa.

Jag har tänkt en del på fanatiker på sistone. Jag läste ”konsten att bota en fanatiker” av Amos Oz och tyckte att den gav mig mycket. Oz har levt hela sitt liv i Israel vilket han menar gör honom till något av en expert på fanatism bara det.

Det är lätt att vi tänker oss att beteckningen fanatiker hör ihop med vissa åsikter eller ideologier men så är det faktiskt inte. Man kan vara en fanatiker på väldigt många sätt. Det går alldeles utmärkt att vara fanatiker även om man företräder en majoritetsuppfattning. Det är inte åsikten det kommer an på utan hur man förhåller sig.

Enligt Oz kännetecknas fanatikern av brist på fantasi och inlevelseförmåga. Fanatikern kan inte tänka utifrån den andres perspektiv. Detta innebär också att fanatikern saknar humor. Jovisst, de kan vara mycket sarkastiska men de äkta skratten är ovanliga. Framförallt har de svårt att skratta åt sig själva.

Fanatikern lever gärna sitt liv genom andras liv. Han eller hon är väldigt intresserad av hur andra ska leva och kan till och med tänka sig att tvinga andra att förändras för att bli som man själv tycker det borde vara. Detta är givetvis i största välmening, för att man vill rädda den andre.

Det är skönt att tänka på att om det nu är i brist på fantasi och inlevelseförmåga problemet sitter så går det faktiskt att tillfriskna från fanatism. Många fanatiker ”botas” kanske också av tillfälligheter som gör att man lär känna någon som inte är som en själv?

Jag funderar nu på om jag kommit på testfrågan för att avslöja kristna fanatiker. Vad sägs om följande:

-Skrattade Jesus någonsin åt sig själv?

 

Eller kanske ”har Jesus humor?” eller något i den stilen. Jag tror att hur vi tänker om den frågan avslöjar en hel del. Vad tror du?

 

Kommentarer

25 svar till ”Frågan som avslöjar en kristen fanatiker”

  1. Profilbild för Henrik Lööv
    Henrik Lööv

    Vi kan nog vara säkra på att Jesus drog på smilbanden efter liknelsen med kamelen och nålsögat. Även om det är ett allvarligt budskap är det en galen bild som han måste varit bra nöjd med.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det tror jag också. Jag märker att jag själv kan vara lite ovan vid tanken att Jesus skulle kunna skoja om sig själv men det vore ju mindre mänskligt om han inte gjorde det. Roligt att du hittat till bloggen Henrik.

  2. Profilbild för Anders Hesselbom

    Om du frågar mig huruvida Jesus tog sig själv på stort allvar, så är det lätt att hitta bibeltexter (Mark 9:19, Mark 8:17, Mark 10:29) men jag känner inte till något exempel från bibeln där han visade på självdistans eller kunde skratta åt sig själv. Gör du?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag säger inte emot att Jesus tog sig själv på stort allvar och att han gjorde enorma anspråk. Men är det detsamma som att inte ha någon självdistans? Jag vill minnas att det finns en passus i ”rosens namn” eller nåt om huruvida Jesus skrattade någon gång. Det står ju inget om det i bibeln rakt ut men jag har märkt mer och mer i mina försök att få rätsida på bibeltexterna att de ofta blir mycket mer begripliga om man tänker att Jesus säger det han säger med utmanande humor.

      1. Profilbild för Anders Hesselbom

        Att bibeltexterna blir mer begripliga om man tillsätter hypotesen att Jesus hade humor, betyder inget om hypotesen inte kan styrkas. Det kan ju lika gärna bero på att bibeltexterna har låg kvalité och sanningshalt. För när man tittar på hur Jesus framställs i bibeln, så ligger det ganska långt ifrån hur många kristna idag föreställer sig Jesus, nämligen mera som en god och timid man än en egocentrisk sektledare.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Eller så är den egocentriska sektledaren också något man ser i Jesus för att det är de glasögonen man har på sig. Efter vad jag förstått av hur man lyckats sätta in Jesu ord i ett samtida judiskt sammanhang så sticker givetvis Jesu anspråk starkt av mot andra rabbiner men annars är det också mycket som gör att han liknar sina samtida. Andra har påpekat här hur Jesu liknelser ofta är skruvade och absurda till exempel.

          Vad tyckte du annars om definitionen av en fanatiker?

          1. Profilbild för Anders Hesselbom

            Det gäller att undvika antropologiska glasögon, eller vilka glasögon som helst som ger kännedom om psykologi, för att Jesus ska frikännas.

            Istället för att svara på din fråga, ska jag bete mig som om jag vore apologet och svara med en fråga. Vad tycker du om denna fråga?

            Kan du skratta åt dig själv och din tro?

            Eller för all del, kan jag skratta åt mig själv och min skepticism?

          2. Profilbild för Tomas Jarvid

            Det var något av det jag la i min fråga som du kanske anade. Det finns få områden som är så tacksamma att skämta om som den religion man själv delar och det är inte svårt att hitta löjliga företeelser. Som präst kan man ofta få framstå som kuf och det är förstås en fördel om man kan ta det med humor.
            Var gränsen går för vad man kan skämta om är en intressant fråga. Det har nog framförallt att göra med att mitt i skämtet också kunna hålla saker heliga. Min erfarenhet är att det ofta går ganska lätt att både skoja om och hålla heligt.

      2. Profilbild för Rebella

        Oh ja, det är centralt i Rosens namn. Den gamla Jorge säger att Kristus skrattade aldrig. Sen är jag lite osäker, men jag tror att William av Baskerville nämner den andra delen av Aristoteles poetik, den som behandlar komedin. Humorn är onekligen ett mycket centralt tema för Rosens namn, även om den inte är direkt humoristisk.

        Men kan man av Bibeln verkligen läsa ut huruvida Jesus någonsin skrattade? Knappast, väl. Vad man kan göra är att projicera sina egna ideal på honom, på idealmänniskan, och se vad man kommer fram till att Jesus skulle göra i olika situationer. Använda honom ungefär som en Rorscharsch-plump, mao. Är det inte tänkbart att alla tre bokreligionerna (även om en del menar att kristendomen inte är en sådan) har så svårtydbara urkunder? Jag tror inte det går att forma en livskraftig religion kring en enkel ”bruksanvisning”. Det blir för platt och ointressant. Attraherar inte följare.

  3. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Han måste ha storskratta när han kom på liknelsen men domaren och den gamla damen som plågade livet ur domaren. Det måste hans publik gjort när han hörde den i allafall. 🙂 (ska vi vara som vår gamla faste/moster/mormor/farmor etc)

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Bara det att Jesus måste varit en enastående talare antyder förstås att han använde väldigt mycket humor. Blandat med allvar förstås.

  4. Profilbild för M. Blomgren

    Jag är en utav de hemska kommunisterna och gillar inte kompromisser, inte heller att argumentera över det jag tycker med andra som inte tycker som vi. Jag kanske är extremist, jag kanske saknar humor, men glädje behöver inte bygga på skadeglädje – att flina över den som fumlar sig fram på trappan upp till himmelriket. Många sparkar neråt och slickar uppåt – jag riktar min båge uppåt och kan inte se mycket utav glädje i livet för min speciella personliga del. Krig, hat, icke empatiska människor, mobbning, överlägsenhet, girighet och ignorans gör mig ledsen – en ledsen människa, för detta finns det gott om. Jesus var de fattigas, sjukas och utstöttas beskyddare – han kunde ha varit en anarko-kommunistisk revolutionär. Han var nog politiskt medveten. Och förbannad. Att göra templet till marknadsplats! Va?!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jesus var säkert både oerhört medveten om vad han ville och vad han gjorde men det är ändå anmärkningsvärt hur öppet han möter människor som vänder sig till honom.

  5. Profilbild för Simon
    Simon

    Rätt många av liknelserna är dråpliga.
    ”Liknelsen om den fyrfaldiga sådden” borde egentligen heta ”Liknelsen om den klantige bonden”. Jag menar, vem slösar värdefullt utsäde på en stengrund eller eller en väg?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Fast vi tycker att det låter som en rimlig skildring av folket förr i tiden (då de inte var smarta som vi är nu)…

  6. Profilbild för Lena P

    Oz’ bok är mycket bra! Har någon annan bok om fanatism också som det ska bli intressant att läsa. Ha ha, jag tror absolut att Jesus skrattade åt både sig själv och Gud ibland.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag måste ändå säga att det var rätt lite om just att bota fanatiker i boken. Det började bra men sen blev det mycket om detaljerna i hur man kan få fred i Israel och Palestina. Det var i och för sig intressant men inte vad jag väntat mig.

  7. Profilbild för Jonas Eriksson
    Jonas Eriksson

    Om man är kristen är man född på nytt…

    ”Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit.” ~ ‭Andra Korinthierbrevet‬ ‭5‬:‭17‬

    Med Helig Ande som ledsagaren är det då omöjligt att vara fanatiker.

    Sedan…

    Jesus såg enligt Bibeln ut som att han var 50 år när han i själva verket bara var drygt 30 år. Det finns inga beskrivningar på att han skrattade eller log.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag tror inte jag förstår vad du menar. Menar du att det är omöjligt att vara fanatiker om man är beroende av Anden? Så är det nog fast vi har ju också lätt att bedra oss.

      1. Profilbild för Jonas Eriksson
        Jonas Eriksson

        Hej igen,

        Är man född på nytt är det omöjligt att vara fanatiker; med hjälp av Anden blir vi mer och mer lika Kristus för varje dag.

        Är du ”kristen” fanatiker är du naturligtvis inte född på nytt och därför inte kristen.

        Med vänlig hälsning,

        Jonas

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Det här väcker intressanta frågor men vi kanske kan spara det någon dag tills jag tänkte skriva om luthers syn på den andliga mognaden.

          1. Profilbild för Jonas Eriksson
            Jonas Eriksson

            Hej igen,

            Se på Saul, större fanatiker hittar vi nog inte i Bibeln.

            Men på vägen till Damaskus mötte han Jesus och vad som hände sedan är väl bevis nog på vad som händer när vi föds på nytt.

            En sak till. Du skriver att det är ”lätt att bedra oss”. Det tror jag inte; är du född på nytt har någonting hänt. Om du tvekar på den här punkten är du helt enkelt inte född på nytt.

            Med vänlig hälsning,

            Jonas

          2. Profilbild för Tomas Jarvid

            Man kan ju också se på Paulus som en som var fanatiker men blev omvänd på damaskusvägen till att ha ett mer medmänskligt förhållningssätt till de han mötte, eller?

            Att det är lätt att bedra sig skrev jag med tanke på att jag är lutheran och därför utgår från att man, även om man blir kristen, på ett sätt förblir en syndare livet ut. Det ska jag skriva om snart. Jag tror kanske inte att du delar den utgångspunkten?

  8. Profilbild för Jonas Eriksson
    Jonas Eriksson

    Hej igen,

    Saul (som han hette då) förstod att allt han hade trott på och verkat för var fel när han mötte Jesus där på vägen.

    Ett mer medmänskligt förhållningssätt? Han var på väg till Damaskus för att fängsla och mörda kristna. Efter mötet med Gud blev han den främste av alla apostlar; det kallar jag mer än ett förändrat förhållningssätt.

    ”Sanctification” (vad heter det på svenska?) är en process genom livet där Anden renar våra hjärtan och gör oss mer lika Jesus varje dag. Vår ”sin nature” bär vi med oss livet ut, men vi är nu ”under grace” inte ”under the law”.

    Med vänlig hälsning,

    Jonas

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej igen Jonas. Jo det var ett understatement om Paulus det får man medge. ”Helgelse” är den svenska termen och ett spännande ämne helt klart. Det jag tänker är bara att det är farligt om man har föreställningen att man blir syndfri bara man blir frälst. Det lär visa sig snart nog att synden finns kvar. Men jag återkommer som sagt till ämnet snart nog. Kul att du hittat hit och är så flitig att kommentera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.