Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Som vi ber, så tror vi

 

"Döda en kommunist år Jesus". Här har vi nån som har problem med att få ihop hjärtats inställning med sin kristna tro.

”Döda en kommunist år Jesus”. Här har vi nån som har problem med att få ihop hjärtats inställning med sin kristna tro.

Det börjar bli svårt att hålla ordning på vad jag redan skrivit om här på bloggen. Med tanke på hur många bloggposter det hunnit bli är det kanske inte så konstigt men det kan också vara så att jag lurar mig ibland eftersom jag tänkt skriva om något många gånger. Vare sig jag nu skrivit om det innan (men i så fall har sökfunktionen gömt den posten noga) eller ej så kommer här några ord om ett klassiskt uttryck inom den kristna teologin.

Memorera följande latinska ord så kan du dels verka lärd vid rätt tillfälle, dels ha något att fundera vidare på:

”Lex Orandi, Lex credendi”

Rent bokstavligt lär det betyda ungefär ”bönens lag är trons lag” men med en vanlig omskrivning blir det ”som vi ber, så tror vi”. Man kan egentligen lika gärna vända på det också och säga att ”som vi tror, så ber vi”. Det går på ett ut.

Vare sig jag skrivit om uttrycket här tidigare eller inte så är poängen med uttrycket något jag ofta återvänder till i mina tankar. Vi kan ha hur raffinerade tankegångar och finurlig teologi som helst. Det betyder ändå inte att vi med hjärtat tror det som vi tänkt ut med våra hjärnor. Jag kan tala glasklart om att Gud är kärlek och påstå mig tro på det men det hjälper mig inte om jag samtidigt i hemlighet är rädd för Gud. Mina böner kommer att utgå från den grad av tillit jag har. ”Munnen talar det hjärtat är fullt av”. Vår tro formar våra böner.

Det här leder oss till viktiga slutsatser. En är att det spelar stor roll hur böner är formulerade. De kan hjälpa oss att tala sanning om Gud och om våra egna liv men också få oss att ljuga även om vi inte själva förstår det. Vi kan öva oss i en bra tro genom att be bra böner för våra böner formar vår tro.

Vidare kan man para ihop uttrycket med ett annat klassiskt talesätt ”Ora et labora” -bed och arbeta (ett uttryck som lyfter fram att handling och bön hör intimt samman). Då blir det tydligt att det som gäller på bönens område också gäller i vardagslivet. Det är hur vi lever som uttrycker vår verkliga inställning till Gud, livet och vår nästa.

En liten nätt bloggpost det. Skriv en kommentar och berätta hur det låter i dina öron!

Kommentarer

2 svar till ”Som vi ber, så tror vi”

  1. Profilbild för M.Blomgren
    M.Blomgren

    Jag tycker det är svårt att be. Dels för att jag känner att jag inte får vara ensam med Gud när jag vill be, dels att allt hyckleri blir så tydligt när jag vänder mig till Honom. Rösten talar om för mig själv hur genuin bönen blev. Ja, även om bönen är tyst. Hjärtat ger ett mått på hur det står till med min tro, jag vet. Om du har svikit Gud för en dag och är i nöd. Det är något utav det hemskaste jag vet.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Som kristen behöver jag inte misströsta även om jag känner att min egen bön och min egen tro brister. Min ställning inför Gud kommer ju ändå an på vad Jesus har gjort för mig. Jag tänkte att min bloggpost kan missuppfattas på det sättet att det framstår som en dom över vår tro men så var det inte menat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.