Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En riktig pilgrimsblogg?

Kan en pilgrim se olika ut? Som en medeltida elefantpilgrim till exempel?

Kan en pilgrim se olika ut? Som en medeltida elefantpilgrim till exempel?

Vandra Vägen är en pilgrimsblogg. Det märks på ”om-sidan”, på namnet och på sidans utseende att den är det. Ibland undrar jag däremot om det märks jättemycket på innehållet i inläggen (med undantag för Kristians gästbloggposter nyligen från hans pilgrimsvandring). Jag vet inte om det kan vara något som förbryllar mina läsare så jag tänkte skriva något om hur jag tänker kring det idag. Räkna med att jag kanske slår in några öppna dörrar i det som står nedanför.

En pilgrim kan förstås inte bara ägna sig åt att fundera på att vara pilgrim, då blir risken stor att man bildar en kyrklig subkultur. En pilgrim måste förstås också ägna sig just åt att utforska trons innehåll och innebörd och vara på resa på ett mer bildligt plan. Det är det jag brukar hålla på med mest här på bloggen. Ett syfte med bloggen är faktiskt att försöka öppna upp pilgrimsbegreppet och peka på att detta att vandra den kristna vägen hör ihop med hela livet.

Låt vara att det för många blir enklast att anta och stärkas i det perspektivet på livet när man är på vandring, inget fel i det. Poängen är dock att en pilgrimsfärd kan se ut på många sätt. Som jag ser det är det mer en fråga om perspektiv.

 

Var och en måste vandra sin egen väg utifrån de behov och den historia man själv har. Ordet pilgrim är för viktigt för att bara tillhöra en subgrupp i kyrkan, vi måste alla förhålla oss till exempel till:

att vi är gäster och främlingar på jorden ett kort ögonblick,

att vi ständigt söker oss framåt på okända spår,

att vi både har hittat något och söker vidare,

att vi både vandrar vår egen väg och hör ihop med en stor gemenskap och en stor tradition.

Sådana tankar följer med när vi tänker pilgrim också när vi rör oss i den ”vanliga” kyrkliga miljön. Tror jag.

Ibland talas det om ”pilgrimsteologi” och sånt och det är gott på många sätt men en pilgrim måste också ösa ur hela den kristna traditionen och med hela den mänskliga erfarenheten med.

Om Vandra Vägen enbart hade handlat om fysiska vandringar och på ett sätt kanske haft ett mer renodlat pilgrimstema så hade den nog varit en väldigt smal blogg?

Jag är nyfiken på dina tankar. Vad kännetecknar egentligen pilgrimen? Är vem som helst pilgrim? Hela tiden? Är det ett slags glasögon att ta på sig eller något man är vare sig man vill eller inte? Skriv en kommentar!

 

Kommentarer

6 svar till ”En riktig pilgrimsblogg?”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Hmm jag fick en lång kedja av tankar. Började med att att jag tänkte ”hmm då är jag ochså en pilgrim fast jag inte tagit ett steg på pilgrimsfärd, för det är jag nog för lat för, men jag tycker om att utforska min tro. ” Men sen tänkte jag vad spelar det för roll vilket ord/identitet jag sätter på mig själv – jag älskar ju Jesus ändå..

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      För en del är det nog en viktig etikett och då kan det ju vara på gott och ont.

  2. Profilbild för Simon
    Simon

    En gång skulle jag åka på bussresa till Taizé. Bussbolaget vi skulle åka med hade sina garage i Sollentuna, och jag bodde vid det tillfället i Uppsala. För att spara en slant åt mig bestämdes det att jag skulle bli upplockad i Sollentuna när de begav sig söderut mot de övriga resenärerna. Avfärden från Sollentuna skedde kl 4 på morgonen.
    Så dags på dygnet fanns det inga förbindelser mellan Uppsala och Sollentuna. Därför var jag tvungen att ta mig dit på kvällen innan och vänta under natten på den avtalade mötesplatsen, som var Sollentuna station.
    Som tur var hade jag ju med mig packning för att bo i tält en vecka (inkl. sovsäck och liggunderlag), och det regnade inte. Alltså kunde jag faktiskt sova några timmar. Jag hittade en gräsplätt bakom en reklampelare, så att jag kom i skugga från gatubelysningen.
    Jag minns att jag tänkte ”Men kan jag verkligen lägga mig här och sova? Jo, det är klart att jag kan. Jag är ju en pilgrim nu!”

  3. Profilbild för Lena P

    Ett inlägg helt i min smak! Det verkar finnas en del människor som helst vill tillhöra en exklusiv skara med pilgrimsvandrare, inte pilgrimer. För nog kan man vara pilgrim i vardagen t ex. Jag tror man kan vara pilgrim precis var och när som helst. Det handlar om den egna inställningen och ens fokus, tror jag. Jag skrev en rad inlägg om det på min blogg när den var precis nystartad

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Skönt att få medhåll. Jag var osäker på om jag var ute på tunn is här och hur exklusiv pilgrimsskaran är egentligen. När du håller med känner jag mig lugn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.