Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Gud talar i min hjärna

Första gången de hör på en radiosändning. Obegripligt för dem hur det fungerar?

Första gången de hör på en radiosändning. Obegripligt för dem hur det fungerar?

 

Dagens rubrik är minst sagt märklig men kanske är det sant? Häng med i följande:

För ett bra tag sedan läste jag i den här boken om skapelseteologi där det stod om ett teologiskt försök att förklara hur Gud kan handla i skapelsen utan att bryta mot naturlagarna.

Tanken var att om man går ner på tillräckligt basal nivå i partiklarnas och strålningens värld så ser till slut allt kaotiskt ut. Allt som händer ter sig slumpartat men summan av alla dessa små, små händelser är ändå grunden till det som syns högre upp i kemiska processer och fysiska lagar. Nu har jag glömt vad teologen som tänkt ut det hette men poängen var i alla fall att om man bara tänker sig att Gud är så oändlig (och här når min hjärna definitivt gränsen för vad som går att fatta för det är vansinnigt komplext) att Gud i varje stund kan förutse vad summan av dessa små kaotiska händelser skulle leda till i långa loppet så skulle Gud kunna agera ”under radarn” och styra händelseförlopp utan att det ens är möjligt att iaktta att någon gör något.

Jag har nyligen läst Johan Norbergs bok ”hjärnrevolutionen” och häpnat över de rådande rönen kring hur hjärnan fungerar. Där läste jag om att hjärnan också är ett oerhört komplext system. Miljarder kopplingar och synapser och allt vad det är samverkar i ögonblicket för att avgöra vilka signaler som ska ”gå fram” till medvetandet och vilka som inte är värda att notera. Ofta är det hela tiden små övervikter i vad som verkar vara ett kaotiskt flöde av impulser som avgör slutresultatet. Då tänkte jag att det liknade tankarna från boken om skapelseteologi.

Hjärnan är på samma sätt som den fysiska världen ett obegripligt komplext system och på samma sätt finns det en basal nivå där allt ter sig kaotiskt.

När vi tänker oss att Gud kan tala till människor och leda oss på olika sätt, kanske plantera tankar i våra huvuden så ligger det förmodligen för alltid bortom vad man kan bevisa eller avvisa med naturvetenskapens hjälp. Ändå kanske vi kan se en möjlighet att förklara det på motsvarande sätt som skapelseteologen gjorde. Om Gud bara vet precis hur allt hänger ihop skulle det kunna räcka med oerhört små puffar i rätt riktning i hjärnan för att tankebanorna ska ta helt nya riktningar och nya tankar födas.

Jag vet inte om det är viktigt att förankra kristen tro i hjärnforskningen såhär men jag tycker i alla fall att det är en spännande tanke. Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Kommentarer

15 svar till ”Gud talar i min hjärna”

  1. Profilbild för Lena P

    Mycket spännande! Jag gillar tanken, och ibland kan det kännas som att det är precis just så det funkar.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Fint att att Gud talar i din hjärna också 😉

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Ingen orimligt tanke. Jag tror inte på en magisk värld där Gud ständigt ingriper mot sina egna naturlagar, det vore en otrygg och oförutsägbar värld, rena Harry Potter. När Gud handlat sker det för de mesta inom ramen för skapelsen och naturlagarna. Sedan är Gud suverän att göra undantag.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Så du håller öppet för mer direkta brott mot naturlagarna också? Jo det ska man nog göra.

      1. Profilbild för Thorsten Schütte
        Thorsten Schütte

        Jag svarar med textsnutt ur en dialogpredikan med en av församlingens pastorer till Marias bebådelsedag:

        En nyrik som läser Magdalena Ribbings ”Vett och etikett” från pärm till pärm och följer alla regler slaviskt – han/hon uppfattas som dödstråkig. En person som alltid struntar i alla uppföranderegler – den är bara ett irriterande skoskav. Gentlemannen följer etiketten för det mesta, just för att någon enstaka gång kunna bryta mot den med finess, för att få fram ett budskap.

        På samma sätt är det med under: En värld helt utan under, avmytologiserad med teologen Rudolf Bultmanns bultsax som klipper bort allt övernaturligt – den är platt och hopplös. En värld där det händer under jämnt och ständigt – det blir en magisk värld, rena Harry Potter, fullständigt oförutsägbar och otrygg. Ingriper Gud föredrar han att göra det inom ramen för sin egen skapelse, naturlagarna, som när vinden blåste bort vattnet i havet, så israeliterna kunde fly från farao, Men – någon gång bryter Gud mot etiketten och låter undret ske – inte som självändamål, men för att bryta vägen!

        Jag är benägen att tro att jungfrufödelsen är ett Guds etikettbrott, för att bryta väg för hans son och frälsningen.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          ”Guds etikettsbrott”, den här kan du räkna med att jag kommer låna vid tillfälle!

          1. Profilbild för Thorsten Schütte
            Thorsten Schütte

            Gärna 🙂

  3. Profilbild för Kerstin Gross
    Kerstin Gross

    Det låter som ett försök att hitta en orsak-verkanförklaring på en organisationsnivå där allt ännu är så komplext att Gud kan få finnas ett tag till. Men i så fall kan man ju vrida det ytterligare ett varv; en hjärna är ingen isolerad företeelse, den hänger ihop med resten av kroppen och med omgivningen genom de signaler den tar emot så Gud borde i så fall lika gärna kunna verka genom de yttre händelser som ger upphov till alla våra sinnesförnimmelser också. Och förresten inte bara de vi tar emot just nu utan alla som vi någonsin tagit emot och som påverkar vilka banor som hänger samman och aktiveras vid vissa sinnesintryck. Varför signalsubstanser skulle vara ett mer sannolikt verktyg för ingripande får du nog göra troligt på något sätt. Kommer i nästa bloggpost?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Nej jag håller med dig istället. Det är förstås som du skriver att hela tillvaron skulle kunna betraktas som ett otroligt kaotiskt system. Ofta är det ju också så att vi kan uppfatta händelser som inträffar som Guds ledning. Samtidigt kanske det finns andra upplevelser som bäst kan förklaras med att de i så fall uppstått i hjärnan? Tack för en bra vidareutveckling av tankarna!

      1. Profilbild för Kerstin Gross
        Kerstin Gross

        Jag menar inte att tillvaron är kaotisk, tvärtom. Jag håller med Torsten, en oförutsägbar värld är inget att önska.
        Jag menar nog att om man har universums hittills kända mest komplicerade företeelse under luppen behöver man kanske inte undra ”Var sker underverket”?

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Kanske inte kaotisk då men det är förstås väldigt komplext vilka intryck vi tar in från vår omgivning, det kanske kan närma sig att verka slumpmässigt?
          Bra poäng det där sista 🙂

          1. Profilbild för Kerstin Gross
            Kerstin Gross

            Det du beskriver påminner om emergenta strukturer; mönster eller egenskaper som uppstår först vid en viss komplexitet hos ett system och inte kan härledas ur de ingående delkomponenterna. Som en myrstack till exempel, som kan ses som en superorganism som löser ”problem” på sätt som inte kan förklaras utifrån enskilda myrors funktion. Du låter som en sann materialist?

          2. Profilbild för Tomas Jarvid

            (nu kanske det här hamnar på fel nivå i kommentarsfältet, jag hoppas det blir uppenbart vad jag försöker svara på)

            Nu blir jag orolig när du säger att jag låter som en materialist. Det betyder nog mer än något annat att jag är ute på för djupt vatten. Jag har i och för sig alltid fascinerats av det där med att helheten är större än summan av delarna men jag har inte koll på några filosofiska implikationer som rör det här.

  4. Profilbild för Simon
    Simon

    Mycket intressant tanke. Jag gillar den.
    Men jag tror att man ska akta sig för att skriva ”för alltid bortom vad man kan bevisa eller avvisa”.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      En dag ska vår kunskap bli fullkomlig? Jag försöker bara hålla rent mot ”god of the gaps”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.