Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Extrovert versus introvert

Dagens bloggpost är en gästbloggpost av min fru Jenny Jarvid. Den är publicerad tidigare på en blogg vi haft tillsammans men eftersom skambeläggningen av introverta människor nog inte direkt blivit mindre sedan dess så förtjänar den att gå en vända till. Skriv gärna en kommentar med dina erfarenheter i ämnet. Ordet till Jenny:

Extrovertintrovert

Har ni gjort ett bildsök på orden extrovert och introvert? Det har jag gjort och skrattade lite åt resultatet. Orden har kommit upp i något sammanhang under terminen och jag har länge tänkt skriva något om det eftersom jag tycker att man ibland feltolkar orden och använder dem på ett lite felaktigt sätt.

Bildsöket visade i alla fall att en introvert person är blyg, avvaktande, gömmer sig bakom sitt hår, sitter med pannan i djupa veck, står för sig själv vid sidan om, är ensam och ser begrundande ut… En extrovert person däremot har en öppen kroppshållning, ler jättestort, ser ut att vara väldigt fylld av energi och initiativ, ofta tillsammans i stora sällskap, hörs, syns och verkar framgångsrik…

Ja, vem skulle man helst vilja vara, vilken typ verkar mest positiv?

Slår man på orden i SAOL får man resultaten att introvert betyder sluten och inåtvänd och extrovert betyder utåtriktad och utåtvänd. till viss del är detta sant men jag tycker att det saknas några parametrar i det hela.

Jag tänker att det rör sig om olika personlighetstyper. Vilken man är är nog delvis medfött och jag tänker att det mest av allt handlar om hur man hanterar den information och de intryck man hela tiden får bara genom att leva. En introvert person behandlar detta genom att begrunda, reflektera, tänka, en process som sker inåt. En extrovert person däremot hanterar det genom att tala, tänka högt, prata med andra om det, en process som sker utåt.

Det jag reagerar på är när det kopplas samman med uttrycker social kompetens. Jag tror att det finna en bild av att en extrovert person är mer social kompetent medan en introvert person inte har denna kompetens. Snarare skulle jag vilja påstå att social kompetens handlar om förmågan att läsa av olika sociala sammanhang, se processer och sedan förstå hur man bör agera utifrån det man registrerar. Något både extroverta och introverta personer kan vara bra på. Social kompetens blir i sämsta fall ett mått på hur bra man är på att kallprata, vilket en extrovert person i högre grad kanske är bättre på.

Om man kan sluta sig till att ett enkelt bildsök kan avslöja något om hur man generellt ser på de båda personlighetstyperna blir bilderna ganska stereotypa och förmodligen inte heller sanna. Det är inte sant att en introvert person helst av allt sitter hemma och en extrovert person är ute och festar hela tiden. Det kan förmodligen vara så att den extroverta personen söker sig till sådana sammanhang i högre utsträckning men det är dumt om det läggs en värdering eller generalisering i detta.

Introvert länkas vanligtvis samman med blyghet, vilket ibland säkert kan stämma men inte alltid, och i det finns också bilden av den extroverta personlighetstypen som ”mer lyckad och framgångsrik”.

Vem är stolt över att vara blyg?

Jag tycker naturligtvis, som tillhör den introverta skaran, att man ska komma från dessa bilder och att man dessutom bör sluta att skambelägga blyghet. Vi är olika som människor, det är det som gör oss alla fantastiska och unika. Dessutom behövs olika personlighetstyper för att det ska bli en bra balans här i världen! Det där med att man kompletterar varandra och kan lära sig saker av varandra…

Kommentarer

10 svar till ”Extrovert versus introvert”

  1. Profilbild för rosa
    rosa

    Oj detta var ett bra inlägg. Jag vet inte hur många exempel jag har på hur jag som introvert har känt mig som en fyrkantig plugg som ska tvingas ner i ett runt hål.

  2. Profilbild för Alexandra
    Alexandra

    Jag förmodar att Linus Jonkman och Susan Cain redan är bekanta? Deras böcker är mycket läsvärda i sammanhanget, i synnerhet Jonkman som skriver om introversion ur ett svenskt perspektiv. Jag skulle gärna höra Linus Jonkman sommarprata! Det hade varit ett bra sätt att nå ut till den breda lyssnarskara som programmet lockar till sig.

    Att vara introvert är, åtminstone för mig, ganska konfliktfyllt i vissa sammanhang. Hur hanterar jag, som kristen, att finnas där för mina medmänniskor när de behöver mig, men samtidigt vara ärlig inför Gud, mig själv och min medmänniska att jag i egenskap av den jag är inte har förmåga att alltid vara socialt närvarande, inte orkar för att min sociala energi upphör snabbare än andras, att jag behöver mycket mer tid för mig själv än de flesta? Det blir en konflikt av att vara sann i mig själv och samtidigt vilja visa kärlek till nästan genom handling. Vad har du för tankar om det?

    Tack för att du skrivit om detta angelägna ämne!

    (Linus Jonkman beskriver förresten Jesus som ”extrovert och stabil”. Jag är inte så säker på att Jesus nödvändigtvis var extrovert bara för att han ofta befann sig bland en massa människor. Tvärtom hade han ett starkt behov av att få dra sig undan i bön.)

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var nya namn för mig (och för Jenny också tror jag). Får kolla upp dem vid tillfälle, tack för tipsen.
      Vad gäller det svåra i att vara kristen och sätta gränser gentemot andra så kanske man kan påminna sig om att livet är mer som långdistanslöpning, det gäller att man orkar i längden. Annars kanske man tar i för mycket så man inte orkar alls senare utan lägger av?

      1. Profilbild för Alexandra
        Alexandra

        Tack för ditt svar! Bra jämförelse att komma ihåg.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Roligt att vara till glädje!

  3. Profilbild för Staffan Wadström
    Staffan Wadström

    Mycket intressant och tänkvärt. Detta med våra personlighetstyper har ju intresserat många. Det tycks som att vi älskar att kategorisera, och därmed inte behöva fundera så mycket över hur en viss person egentligen är. Eller ett enkelt sätt att förklara varför man ogillar en människa. Visst ligger det en hel del sanning i denna typindelning, men för många kan nog detta förändras från tid till annan, med vårt humör eller psykiska tillstånd. Vi är som människor rätt mångfacetterade och komplexa- men så länger vi inte lägger alltför mycket värderingar i synen på de olika personlighetstyperna är det väl OK.
    Just detta med introvert resp. extrovert personlighet ges nog ofta ett negativt resp. positivt värde. Men de som jag mött i mitt yrke inom försäkringsmatematiken och uppfattat som extremt introverta, har oftast varit de mest brillianta och begåvade. Och som i visst sammanhang också visat både social kompetens och stor humor.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Poängen med uppdelningen blir mindre om vi missuppfattar vad det är kategoriseringen avser. Och så förstås ju mer det finns ett ”bra” och ett ”dåligt” sätt att vara.

  4. Profilbild för Simon
    Simon

    När en introvert människa väl börjar prata så är det ofta roligt och intressant att lyssna på.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Dagens inlägg får väl bevisa det 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.