Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Att uppfinna kärleken på nytt

Kärleksdryck.

Kärleksdryck.

Jag har som sagt nyligen läst en bok om kärlek och nu ska jag börja mjölka bloggtankar ur den.

Boken satte fingret på att i våra föreställningar är kärlek något vi förknippar med ungdom. Vi romantiserar kring den första kärleken och alla avbildade kärlekspar i böcker och film är unga. Det leder till en del problem eftersom det stämmer dåligt med verkligheten. Det är ju så otroligt många som träffas på äldre dagar, kanske med ganska många relationer bakom sig. Då stämmer plötsligt inte den ”karta” vi fått om hur kärlek ska se ut med verkligheten vi befinner oss i.

Då måste man på något sätt uppfinna kärleken på nytt. Komma fram till att ”så här kan det också vara, det är vi som bestämmer om vi vill ha det så”. Fast det är inte säkert att det är så lätt för vi behöver som så ofta bekräftelse om att vår kärlek är som det ska vara utifrån.

Jag tänkte på ett citat från den fina boken ”Igelkottens elegans” där en portvakt blir uppvaktad av en japansk gentleman. När han märker att hon värjer sig för att det inte stämmer med hennes bild av hur kärlek ska se ut så säger han ungefär:

”Vi kan vara vänner, och vad vi än själva vill vara”

Det är en tanke som andas frihet. Vi kan göra som vi vill. Det är vi som bestämmer över vår relation, och det är som det ska.

Har du tankar om detta? Skriv gärna en rad! Själv har jag knappast egen erfarenhet av det här på grund av min ringa ålder.

Kommentarer

8 svar till ”Att uppfinna kärleken på nytt”

  1. Profilbild för Alma-Lena

    Håller helt med. Diskuterade med elever igår om detta med anledning av att vi läst Benjamin Button av F Scott Fitzgerald. En mycket ung man som han var helt oförmögen att ta med kvinnor och kärlek i berättelsen han förstod sig bara på attraktion och skrytfaktor med en vacker kvinna.

    Kärlek är något helt annat och man kan bli förälskad både som barn och gammal inte bara i en presumtiv make/maka utan också i vänner. Det är ett av de mirakel vi kan uppleva som människor och när förälskelsen blir till kärlek sker livets största underverk.

    1. Profilbild för Rosa
      Rosa

      Å det är han som har skrivit den mycket tragiska boken ” den store gatsby” å vad jag grät på slutet till den boken…

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Kanske man borde läsa.

        1. Profilbild för Alma-Lena

          Benjamin Button är kort dessutom tar inte lång tid att läsa.

      2. Profilbild för Alma-Lena

        Ja , Gatsby är en tragisk gestalt, men även där har kvinnorna en enahanda roll att spela. Kärleken lyser med sin frånvaro så ensamheten blir så mycket värre för den stackars Gatsby som aldrig duger för dem som han helst vill vara vän med.

        1. Profilbild för Rosa
          Rosa

          Jag tolkar det som om huvudpersonen vill vara vän med Gatsby men han duger inte riktigt åt Gatsby…Om jag kommer ihåg rätt.

          1. Profilbild för Alma-Lena

            I romanen är Gatsby en uppkomling som vill duga för de ”gammelrika” och gifta sig med en dotter av respektabla pengar, jag vet inte hur filmen framställde det hela.

    2. Profilbild för Tomas Jarvid

      Förälskelsen är en spark i rumpan så man ska våga sig på det vanskliga i nära relationer typ. Tack för en fördjupande kommentar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.