Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

6 länkar och ett gudsbevis

 

En apa som grillar en kyckling eller nåt. Blandad bild.

En apa som grillar en kyckling eller nåt. Blandad bild.

Det är länge sedan jag delade länktips på Vandra Vägen. Här är några artiklar jag rekommenderar i ganska spridda ämnen men med en del gemensamma nämnare. Det rör sig som mycket annat jag läser på gränslandet mellan vetenskap och värderingar och hur vi ser på våra liv. Ofta rätt gamla grejer som jag tryckt på ett tag.

 

Så förändras man av pengar

Spännande artikel där forskare följt en grupp barn som plötsligt fick det mycket bättre ekonomiskt. Hur tror du de förändrades då?

 

Pengar får oss att må bättre

En artikel på samma tema som den förra. Om vad som hände när människor i svåra situationer fick pengar istället för behandling.

 

Myten om självkänsla

Jag och många med mig brukar tänka att självkänsla är grunden till att må bra och handla gott. Var kommer den tanken ifrån och stämmer den?

 

Du är inte vad du äter

En artikel som sätter frågetecken för de religiösa drag olika tankar om kost kan ha idag.

 

När börjar livet egentligen?

Via bloggen har jag och bloggaren Rebella följt åt ett tag. Här benar hon ut vilka olika sätt det finns att se på när livet egentligen börjar och man blir en människa. Det här är relevant för att vi ska kunna tänka lite djupare kring problematiken med abort och annat.

 

1686 års kyrkolag

Kanske inte särskilt relevant för många men jag blev i alla fall glad att hitta 1686 års kyrkolag på nätet. Till dig som är rätt nördig alltså.

Till sist en film!

Här är en välgjord film som benar ut ”det moraliska gudsbeviset” som jag skrivit om tidigare här på Vandra Vägen. För filosofen inom dig.

Kommentarer

11 svar till ”6 länkar och ett gudsbevis”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Läs och kommentarsvärda allihopa. Fokuserar på det att må bättre av mera pengar. Det är inte konstigt enligt Markovs behovstrappa eller Brechts ”Erst kommt das Fressen, dann die Moral”. Att slippa oroa sig för livets nödtorft gör det lättare att leva. Frågan är när blir välstånd och pengar för mycket och skapar fler problem än de löser. Vill minnas att de lyckligaste lottvinnare vinner så mycket att de kan bli skuldfria, byta bil, fräscha upp lägenheten mm, men inte byta livsstil. Blir det mera är man ofta olyckligare några år senare, ibland även pank.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Verkligen. Jag tänker mest på hur det framställs ibland i vårt samhälle idag, att man ska sätta åt folk ekonomiskt så att de skärper sig och börjar jobba hårdare men att det nog ofta fungerar tvärtom. Om man har stora svårigheter får man bara ännu svårare att ta itu med dem om man får det sämre ställt.

      1. Profilbild för Lena P

        Visst är det så! Det som redan har det gott ställt tycker att ekonomisk vinning är ett incitament för dem. Men för dem som inte har pengar tycker de välbeställda att fattigdom ska vara incitamentet. Väldigt bakvänd logik. Mycket ska ha mer liksom…

  2. Profilbild för Lena P

    Om man som jag försöker överleva på mycket lite pengar är det inte alls svårt att räkna ut att alla människor mår bättre om de får det bättre ekonomiskt ställt. Jag tänker på artikeln om självkänsla också och kan intyga att det nog faktiskt inte går att förbättra sin självkänsla. Jag har jobbat stenhårt med att försöka göra det men upplever inte att jag kommer någon vart, och efter att ha läst artikeln känner jag att det kanske inte ens är önskvärt att förbättra den längre. Artikeln om mat var så bra så den lade jag ut på Facebook. Och filmsnutten gillar jag verkligen! Frågan är om en ateist skulle resonera likadant. Jag tror inte det, så tyvärr är det nog inte ett allmängiltigt gudsbevis.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det där med självkänslan var ändå rätt omskakande, man är ju så van att tänka så. De där Gudsbevisen är ju luriga. Det är ju ingen som känner sig tvingad att tro genom dem just men för mig är det här ett väldigt bra argument.

      1. Profilbild för Thorsten Schütte
        Thorsten Schütte

        Bluddret om självkänslan behövde verkligen särskådas och avlövas, tji alla optimistkonsulter! Tackar vet jag pessimistkonsulten Ronny Eriksson 🙂

        1. Profilbild för Piedra

          Håller med dig om det! Jag är allergisk mot optimistkonsulter.

  3. Profilbild för Lena P

    För mig också!

  4. Profilbild för Rebella

    Jag hade tänkt att följa upp med en grundlig genomgång av det biologiska, med zygoters/embryons/fosters utveckling i olika stadier, i minst tolv blogginlägg eller så. Nu vet jag inte riktigt om jag kommer att iddas. Det är fortfarande en bra idé…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Rätt mycket jobb om man inte redan är väldigt påläst. Helt klart.

      1. Profilbild för Rebella

        Jag förstår biologin. Kärnan, själva byggstenarna, står Scott Gilbert för. Sen gäller det att hitta de lättförståeliga framställningarna…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.