Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Luther den glada gamängen

DSC_0790

Många lever fortfarande med missuppfattningen att Martin Luther var en glädjelös och tråkig typ som var emot allt som är roligt. Från Luthers år i kloster står det klart att han hade en hård kamp med att räcka till inför Gud genom sitt sätt att leva och sin botgöring.

Men Martin Luther var också en levnadsglad person som njöt av sällskap, studier, öldrickande, musik och, med tiden, familjelivet.

DSC_0816

Några stop om dagen tog sig nog Luther.

 

Sätter man ihop de delarna kan man tänka sig Luther som en sammansatt person som hade ett stråk av ruvande depression och svårmod i sig. Hans insikt om Guds nåd som det enda vi behöver inför Gud hjälpte honom i den kampen.

Luther såg djävulen i allt som bröt ner.

Luther såg djävulen i allt som bröt ner.

Luther menade att glädje är den kristnes rätta kännetecken. Det som bryter ner oss i depression och anfäktelser (tankarna att vi inte är älskade av Gud) är alltid för Luther djävulens verk. Djävulen vill förstöra glädjen.

Det är av den anledningen Luther kunde säga sådant som

”Synda tappert”

och skriva om sitt svärande och drickande. När det gällde att hålla anfäktelserna på avstånd var nästan vad som helst tillåtet, bara han fick depressionen i schack.

Martin Luther var utan tvekan en karismatisk person som hela tiden hamnade i centrum där han befann sig, till exempel kring bordet i Wittenberg där studenter tecknat ner mängder av hans slagfärdiga uttalanden i ”bordssamtalen”. Man kan se framför sig hur de ivrigt sög i sig varje underbart ord han sade. Och det hade han nog inget emot.

Kommentarer

6 svar till ”Luther den glada gamängen”

  1. Profilbild för Tobias
    Tobias

    Finns många missuppffattningar om Luther, men kanske Luther också missuppfattade en del?
    http://tobiasbackstrom.blogspot.se/2015/11/genom-tron-allena.html

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag återkommer till Paulus och Luther någon gång längre fram i serien. Det är intressant som du skriver att mötet i Trient står på stabilare biblisk grund än Luther. Känns ironiskt mot mr skriften allena.

  2. Profilbild för Lena P

    Jag har själv alldeles för länge haft just den felaktiga uppfattningen om Luther som du beskriver, men jag har med glädje relativt nyligen reviderat den uppfattningen. Känner igen mig i Luthers depressiva drag och svårmod, fast jag tror ju inte precis att det kommer från djävulen.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det beror ju på vad man menar med djävulen också. Destruktiva krafter, absolut.

  3. Profilbild för rosa
    rosa

    Nja, agj håller nog med honom att djävulen ger en depressioner. När jag och som Elias nästn ber om att få slippa att leva då måste det vara från djävulen. Eller ännu värre höra nån säga att de inte orkar leva…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Du skrev precis samtidigt som jag kommenterade tror jag. Vi verkar tänka lika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.