Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Idag fyller Rosenius 200 år

Carl Olof Rosenius på stol

Carl Olof Rosenius på stol

Idag, den tredje februari är det 200 år sedan Carl Olof Rosenius föddes. Jag räknade i min bokhylla och kom fram till att jag har åtminstone sju böcker av honom där. Det är rättvist för man kan med fog kalla Rosenius för en av vårt lands mest lästa författare, även om han numera är ganska okänd i breda lager. Hans tidning ”Pietisten” gavs under en tid ut i en upplaga som var betydligt större än de stora dagstidningarnas.

På sin tid var var Rosenius en känd predikant som kom att stå mitt i en väckelse. För det blev han nog gruvligt hånad ibland och till och med karikerad i teaterpjäser. Hans företrädare Scott (som var engelsman) blev till och med handgripligen driven ut ur landet för sina predikningars skull av en arg folkmassa, så det var dramatiska tider för Kyrkan i Sverige när Rosenius verkade. Inför födelsedagen har jag läst denna bok ”Vid Guds hjärta, Carl Olof Rosenius – en lekmannapredikants ord och gärning” av Christer Andersson. Det är en bra och ganska ny biografi över Rosenius för den som vill läsa mer.

"Vid Guds hjärta, Carl Olof Rosenius -en lekmannapredikants liv och gärning" Av Christer Andersson

”Vid Guds hjärta, Carl Olof Rosenius -en lekmannapredikants liv och gärning” Av Christer Andersson

Jag har stött på Rosenius framförallt då jag studerade på Johannelunds teologiska högskola. Johannelund drivs av EFS och Rosenius satt med i EFS styrelse när rörelsen var alldeles ny. Det kanske inte är korrekt att kalla honom för grundare av EFS men det är säkert rättvist att kalla honom för den främste teologen i rörelsens början.

I mina ögon står Rosenius som representant för det allra finaste i den lutherska traditionen. Han läste, tolkade och utlade Luthers texter på ett sätt som blev väldigt tröstande för läsare och åhörare. Jag hoppas återkomma i dagarna med något av det Rosenius skrivit.

Kommentarer

4 svar till ”Idag fyller Rosenius 200 år”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    I många av P-O Enquists böcker dyker referenser till Rosenius upp lite här och där.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Dessa västerbottningar 😉

  2. Profilbild för Christer Andersson
    Christer Andersson

    Gott att du tog sig an uppgiften att lyfta Rosenius i din blogg och roligt att du läst min biografi.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för all din möda med boken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.