Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Ikonmålaren Lisa Chemnitz

SONY DSC

Foto: Berit Frändås

 

Igår hade vi ett väldigt roligt besök i församlingshemmet. Det var ikonmålare Lisa Chemnitz som också bor och verkar här i trakten som besökte vårt café tisdag.

Lisa visade stora och små ikoner hon målat och även en ikon som hon nyligen påbörjat. Hon berättade om olika typer av ikoner och olika motiv. Om hur Kristus, Maria och helgonen ska se ut enligt ikontraditionen och om hur ikoner kan ses som ”fönster mot himlen”.

SONY DSC

Foto: Berit Frändås

 

Att måla ikoner är en långsam och mödosam konst. Det ska till ett tjugotal lager äggtemperafärg innan man får de fantastiskt vackra färgerna. Målningen sker under tystnad och räknas som bön.

Det var ett väldigt uppskattat föredrag och efteråt var det många som ville ställa frågor eller titta närmare på de ikoner hon hade med sig.

Jag är som den som följt Vandra Vägen ett tag vet väldigt fascinerad av ikonmåleriet och dess symbolvärld. Det är extra skönt sedan jag blev präst och håller på så mycket med att predika eller be med ord att bara vila och vila blicken på en ikon och till exempel möta Jesu blick där.

 

 

Kommentarer

2 svar till ”Ikonmålaren Lisa Chemnitz”

  1. Profilbild för Bengt Larsson

    Mycket intressant!
    Bor lite för långt från er för att kunna besöka, men gillar att läsa detta.

    (Och du verkar ha fått tag i en ”Bengt” också)

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var kanske bara en tillfällig Bengt men ändå!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.