Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Jim Carreys utmaning till Kyrkan

Om man bara hade en bättre urvridare skulle livet vara en dans på rosor sedan...

Om man bara hade en bättre urvridare skulle livet vara en dans på rosor sedan…

För ett tag sedan var vi på konfirmandläger och där såg vi bland annat på ”Bruce den allsmäktige” med Jim Carrey. En film som innehåller helt oväntat mycket tänkvärt för övrigt.  Efter det delade jag ett citat av Jim Carrey med konfirmanderna. Jim ska nämligen ha sagt:
”Jag tycker att alla skulle få bli rika och berömda och göra allt de någonsin drömt om så att de kan se att det inte är svaret.”
 -Jim Carrey
(Jag har talat om den i en predikan som finns här på bloggen, det kanske någon minnesgod läsare minns).
Det är klart att det är ord som berör något centralt för unga människor som funderar på vad de ska åstadkomma i livet. Men också för oss lite äldre. Minst lika mycket.
Och när jag tänkt mer på saken så tycker jag att Jim Carrey har en hel del att säga till Kyrkan. Vi kan dela en dröm om att Kyrkan ska vara rik (ha en massa resurser som vi förstås skulle använda klokt och bra), berömd (och omtyckt av alla, åtminstone etablissemanget) och vara fri att agera utan en massa ifrågasättande. Men hade vi allt det så kanske det inte skulle visa sig vara svaret? Vad är svaret?
Det som är det viktigaste i Kyrkan är nog trots allt sådant som vi redan har men inte riktigt sätter värde på. Bönens gåva. Syndernas förlåtelse. Gemenskapen med syskon i tron. Uppdraget att vara en trogen förvaltare och därmed tagen i anspråk. Som ju allt är gratis.
Stämmer det här på fler än mig själv? Skriv gärna en kommentar!

Kommentarer

13 svar till ”Jim Carreys utmaning till Kyrkan”

  1. Profilbild för Rebella undrar

    En sån där urvridare är visst ursprunget till vår mangel, lärde jag mig igår på wikipedia. Att man har såna hemma och i gemensamma tvättstugor är tydligen något typiskt nordiskt. Jag brukar vara bra på att hitta teorier för att förklara diverse företeelser men här går jag bet. Varför är mangling, och den dit hörande praktiken att ”dra lakan”, nåt nordiskt? Har folk i Europa istället stått och strukit lakan med strykjärn, eller? Så opraktiskt. (Dagens lakan behöver eg ingendera men det är en annan fråga)

    Grovt off topic, undskyld! Men iaf inspirerat av din bild.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Manglar är verkligen inte mitt område så roligt att ni bemästrar det desto mer.

  2. Profilbild för Alma-Lena

    Rebella: Jag är mangelfanatiker och älskar gamla välutrustade tvättstugor min mormor tvättade åt ”fruarna” och var mäkta stolt över sina kunskaper i att få tvätten vit och lakanen släta. Tycker alltså mycket om bilden och din kommentar.

    Tomas: En påminnelse som vi behöver då och då. Men kan inte låta bli att tänka på att det finns de som inte har det nödvändiga. De kanske tycker filmcitatet bara är hånfullt mot deras längtan efter ekonomiskt drägliga förhållanden.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Så är det förstås. Pengar kanske inte gör oss lyckliga men att ha ont om pengar är verkligen inte bättre.

      1. Profilbild för Rebellas andra

        Det finns definitivt en nivå från dåligt utgångsläge där mer pengar – eller bättre med resurser, kontanta eller annorledes – kan göra en mer lycklig. Hungergränser, människor i svår fattigdom – och ett antal snäpp till. Efter det blir det mer luddigt.

        Carrey-citatet tolkar jag mer som att det handlar om självförverkligande. Vi är nog lärda, faktiskt, att det är svaret. Men är det det?

        1. Profilbild för Alma-Lena

          Du har så rätt i detta. Då är den gamla klyschan ”Jesus är svaret” betydligt sannare-även om inte det heller är hela sanningen.

          1. Profilbild för Tomas Jarvid

            Beror ju på vilken fråga det 😉

          2. Profilbild för Rebella undrar

            Den stora frågan om livet, universum och allting?

        2. Profilbild för Tomas Jarvid

          Självförverkligande är nog bra och så men visst är det konstigt att alla ska förverkliga sig själva likadant? Och att yttre status verkar spela så stor roll snarare än inre tillfredsställelse.

  3. Profilbild för Simon
    Simon

    Alla människor borde bli experter på mangling så att de kan inse att det inte är svaret.

    1. Profilbild för Rebella undrar

      Protest! Härmed inför jag zen-disciplinen mangel-do. Genom träning för att uppnå den perfekta manglingen, helst med gammal stenskivemangel där rullarna måste rullas på för hand – en konstart! – uppnås inre frid samt harmoni med universum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.