Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Bloggarens perfekta liv

Notera fönstret i örat och den icke bortfotoshopade halva fiolen.

Notera fönstret i örat och den icke bortfotoshopade halva fiolen.

Lite halvt på skoj är jag med i en grupp för bloggare på nätet. Ofta har jag ganska lite utbyte av det som skrivs där eftersom Vandra Vägen är en lite annan slags blogg men ibland kommer det upp något som väcker tankar ändå.

Nyligen var det en som hade punktat upp några punkter om att göra livet på nätet lättare för sina läsare (och att livet ska vara lättare att leva om möjligt tycker ju jag också).

Hon hade en rad punkter om att våga visa upp en mer osminkad sida av sitt liv även på sin blogg och i sociala medier. Det verkade ligga på en helt annan nivå än jag varit i närheten av. Som att åtminstone någon gång ibland inte bara lägga upp helt perfekt tillrättalagda kort på sig själv och sitt hem utan visa lite mer hur det verkligen brukar se ut. ”Fast visst kan man köra lite i fotoshop men inte för mycket”, typ.

Jag håller trots allt helt och hållet med både om diagnosen och behandlingen av problemet. Det kan vara svårt att se andras perfekta (tror man) liv på nätet. Det är skönt när det vägs upp av mer osminkade beskrivningar av vardagsslitet så kan man känna att det trots allt är normalt att ha det så.

Jag skriver ju väldigt lite om mitt privatliv här så det här berör knappt Vandra Vägen men för kännedom kan jag berätta att jag utöver bloggen har ett ostädat hem med barn som ganska ofta bråkar och tar fram sämre sidor i mig, inte orkar eller hinner hålla kontakten med mina vänner eller motionera och emellanåt är ganska tyngd av mitt arbete. Det är nog det normala att livet inte är så värst perfekt.

Eller vad säger du? Skriv gärna en kommentar!

Kommentarer

10 svar till ”Bloggarens perfekta liv”

  1. Profilbild för Per Jonstoij
    Per Jonstoij

    Visst är det så! FACEBOOK visar ofta yta, det som tåls att visa upp. Verkligheten är för alla en annan. På FACEBOOK lyser lyckan mer än bekymmer och lidande. Jag har erfarenhet av att läsa enstaka inlägg på FACEBOOK om det som smärtar i en människas liv. Jag blir förvånad över att det lagt ut det för allmänt beskådande. Ibland har människor ingen annan väg än att göra så. Och då får man ta det på allvar.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för din kommentar Per! Jo det kommer allt en del svärta också emellanåt. Ibland är det nog väldigt medvetet valt för att man vill dela mer än det glättiga och se till att andar vet hur man verkligen har det. Ibland är det nog mer omedvetet och kanske desperat.

  2. Profilbild för Bengt Larsson

    Mycket intressant perspektiv, du beskriver.
    Fram till för några år sedan ville jag leva ett anonymt liv, utan för mycket ståhej om mig som person. Jag trivdes.
    Under en period på en arbetsplats var jag bög och samtidigt hade jag sex barn på ”byn” med sex lika kvinnor. Så länge de trodde det så visste de inte sanningen, och det var jag nöjd med. När jag fick min panikångest så började jag resa runt och föreläsa om det, men även då ville jag vara privat när jag lämnade lokalen.
    När jag förstod att det blivit så fel i vården med mor, så vände jag på ett ögonblick och snart så valde jag att bli väldigt privat i mina inlägg på bland annat FB, men insåg snart att FB inte var rätt medium utan jag valde att göra det via min blogg.
    Min blogg som fört mig ut på resor i landet, träffat folk, pratat om min kamp, för rättvisa och hur jag med teknikens hjälp tagit tillvara på möjligheten om att ge god omsorg för att ge oss alla liv. Bloggen och jag som också hamnade i en debatt i riksdagen. Allt jag skriver i bloggen om ”oss” kanske inte handlar om oss, men jag kan skydda min källa genom att ge sken av att det är ”oss” det handlar om.
    Jag tar gärna ställning mot hat, ondska och liknande företeelser i samhället idag.

    En av dina kollegor jämförde mig med en vän han har, en vän som tyvärr är död, men som lever men ändå är död. Tog lite tid att förstå vem han menade men, insåg att jag också har honom som vän, och även du har det. Visst kände jag mig smickrad, men vill jag vara så lik vår gemensamma vän? Jag vill vara den jag är, som visar den verkliga verkligheten. Ser jag idag ett ostädat hem eller hör om det, så ser jag att den personen har ägnat sig åt något viktigare just då.
    Även adeln behöver sätta sig på toa ibland.
    Gillar den osminkade verkligheten bara det finns ett varmt hjärta bakom.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt långa inlägg Bengt! Extra fint att du kan ge röst åt andra på det sätt som du beskriver.

  3. Profilbild för Rebellas andra

    Det är väl en särskild blogg-genre, det där. Typ närmast veckotidningsbloggande.

    En del kör det rejset på Facebook också. Det är då rent fantastiskt vad folk arrangerar sin mat snyggt nuförtiden. Men jag tror aldrig det sker, om folk inte har mobilkameran till hands…

    Jag undrar jag, om det är läsaren eller bloggaren själv som far mest illa av alltför överdrivning ”sminkning” av det egna livet.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Man tar nog en del skada av att leva i skyltfönstret, det tror jag. Mer distans till sitt eget liv om man tittar på det utifrån för mycket och så.

  4. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Jag tycker Din blogg är ypperlig i sin blandning av högt och lågt. Och om man, som jag, av princip aldrig är med där man måste registrera sig som i FB och vissa kommentarplattformar, är jag hjärtans glad över att det fortfarande finns loggar där jag kan kommentera utan dessa krumbukter, men självklart med mitt fulla namn. Och jag tar min friheten igen att peka på en viktig och angelägen artikel i Sändaren, mitt ”husorgan”:
    http://www.sandaren.se/debatt/drabbad-av-migrationsvark

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Fint att erbjuda ett litet mini-socialmedium åt dig Thorsten 😉 Tyckte först du skrev ”fula namn” och tog sats för att protestera men så såg jag att jag läst fel.

  5. Profilbild för Lena P

    Jag har svårt för ytlighet och ”perfekta” fasader. För det är ju just fasader. Jag vill ha riktiga människor. Nu är det ju som du själv säger inte applicerbart på din blogg, eftersom den inte är av den vanliga typen.

    Jag har en blogg där jag skriver av mig, när jag mår dåligt och när det händer jobbiga saker. Det kan bli väldigt privat ibland, så därför är jag helt anonym på den bloggen. Men jag skulle aldrig kunna ha en blogg där jag skrev om tillrättalagda saker och visade upp en yta som inte stämmer med verkligheten. Det skulle inte vara jag.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ärlighet är bra för själen. Tror jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.