Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Predikanten som ståuppare

Står upp.

Står upp.

Jag träffade för några år sedan en kollega som gav sig på standup. Det gick inte så bra i första försöket för det skilde sig nog rätt mycket från den vanliga talarsituationen för en präst. Jag tror dock inte att han gett sig utan försökte igen. Jag hoppas det blev bra och roligt till slut.

Jag har nu talat mycket i några år och fått en del rutin. Nu börjar jag känna att jag kan släppa manus och fånga infallen i stunden när jag märker att situationen i rummet passar för det. Det betyder också att jag hållit på så mycket att jag upptäcker en massa nya saker att ta itu med om kroppsspråk och allt möjligt så det jag skriver här handlar inte alls om hur bra jag blivit. Jag har bara kommit att tänka att detta med att predika nog på ett viktigt sätt borde likna standup. (Brasklapp här för att jag sett väldigt lite standup live så jag vet inte helt vad jag talar om).

Standupen kännetecknas av att det inte finns någon ”fjärde vägg”. Man talar inte till någon tänkt allmänhet utan pratar med just de som finns där i lokalen. Man kan gå så långt som att peka ut folk och tala direkt till dem. Så ska man inte göra som präst och dessutom handlar en predikan inte om att roa på samma vis (fast tråkig ska den inte vara). En bra predikan ska kännas som något som uppstår där och då och händer i rummet, inte som något som står på ett papper som blir uppläst. Det där är en hög ribba att lägga men något ska man ju sträva efter.

Jag är förstås väldigt införstådd med att de flesta människor över huvud taget inte skulle tänka orden ”predikan” och ”fängslande” i samma mening och det är nog också del i problemet. Som predikant har man i regel låga förväntningar på sig och då är det på något sätt svårare att göra bra ifrån sig.

Det var lite korta tankar om predikan. Hur ser du på predikan? Är det en höjdpunkt eller ett nödvändigt ont i gudstjänsten? Skriv en kommentar!

Kommentarer

14 svar till ”Predikanten som ståuppare”

  1. Profilbild för Rebellas andra

    Det är svårt att helt förstå syftet med predikan. Det känns som att om man skulle fråga en bunt präster ”vad är syftet med predikan”, kommer man att få en bunt olika svar.

    F.ö. skriver Torbjörn Lindahl här om att predika i laestadianska sammanhang. Intressant. Och annorlunda, förmodar jag. Lite närmare stå-uppande, kanske?
    http://torbjornlindahl.blogg.se/2016/july/vad-ska-jag-predika-2.html

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det finns nog verkligen många åsikter om det. Och ganska många genrer av predikan med rötter i olika tider. Och så har predikanten ju olika specialiteter. Själv tycker jag till exempel mer om att utgå från bibeltexten än att börja från det dogmatiska hållet.

      1. Profilbild för Rebellas andra

        Hmm. Hur ser en predikan ut som börjar från det dogmatiska hållet? (Stackare, snart törs du väl inte säga nånting eftersom jag sticker upp huvet och tigger förtydliganden på allting)

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          et klassiska sättet i vårt land är till exempel att predikan har tre punkter som belyser olika, ofta läromässiga aspekter av dagens ämne eller texter.

  2. Profilbild för Pernilla Frick
    Pernilla Frick

    Minnas fortfarande första gången jag hörde dig predika, det var på tacksägelsen för min farmor. Kommer inte ihåg allt men den handlade om miljön så där fängslade du mig, vet att jag tyckte att du hade så många trådar så jag undrade hur du skulle knyta ihop det mot slutet, men det lyckades du väldigt bra med.
    Och du berättade senare att du förstod att jag var frikyrklig eftersom jag kom fram och tackade för predikan.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var roligt att höra! Jag tror att jag fått färre trådar med åren men ibland blir det mycket. Det är lustigt med det frikyrkliga för det är verkligen min upplevelse att jag fått mycket mer respons och tankar tillbaka och så när jag talat i en frikyrka. Kanske för att var och en är mer van att ta ansvar för gudstjänsten?

  3. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Ståuppare är kanske att ta i, för mig är höjdpunkten när predikan ger en ny insikt. T ex hörde jag en gång prästen a propå Jesu helande av den blinde Bartimaios betona att den blinde ansågs som så oviktig av samhället att han inte nämndes med sitt eget namn utan bara som Timaios son.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag håller med dig. Det är härligt när man får nya pusselbitar på plats. Ibland när jag inte tycker jag fått ihop det så bra kan jag trösta mig med att jag i alla fall har med några intressanta detaljer.

  4. Profilbild för Alexandra
    Alexandra

    Är det verkligen så att de flesta har låga förväntningar på predikanten och predikotillfället? Tråkigt i så fall. Hur mycket betonas homiletik under prästutbildningen? Och vad sägs om det under utbildningen? Jag kan i alla fall tänka mig att det inte är något man behärskar fulländat från början, men att det precis som med sång, också finns olika fallenhet för predikokonsten. Och då tänker jag inte bara på innehållet och den intellektuella sidan av en predikan utan också sådant som tilltal och röst.
    Jag ser alltid fram emot predikostunden eftersom jag tycker det är intressant att höra hur den aktuella prästen tolkar söndagens tema och i relation till texterna. Det vidgar min egen förståelse av temat och kastar många gånger nytt ljus på det, åtminstone är det vad jag önskar få erfara under en predikan.

    1. Profilbild för Rebellas andra

      Kan det vara så att mer kyrkligt folk uppskattar predikan mer? medan den tillfällige kyrkobesökaren bara det tycker det är trist, och inte fattar vitsen.

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Det kan nog också stämma. Allra lägst förväntningar tror jag att jag känner vid vigslar och sånt.

    2. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag kanske har fel här men jag har i alla fall fått för mig att förväntningarna brukar vara låga. Homiletiken har nog alldeles för liten plats i utbildningen. Jag som gammal johannelundare har ändå fått förhållandevis mycket (och dessutom börjat med det tidigt i utbildningen). Sen är det väl en fråga om förtroendekapital hos varje talare hur mycket man förväntar sig av dem.

  5. Profilbild för Torsten Lundborg
    Torsten Lundborg

    En predikant måste som en ”ståuppare ” läsa av sin publik för att få fram budskapet. Jag förväntar mig att få med mig något av predikan som jag kan relatera till mitt liv och hjälpa mig vidare i min utveckling som människa.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Bra förväntan det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.