Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En stege som altartavla

En himlastege!

En himlastege!

Det pågår arbete med att isolera Dalstorps kyrka bättre så när jag kom in där idag var altare och altartavla övertäckta och en hög stege stod lutad mot korväggen.

Ganska tungt teologiskadad som jag är så vandrade mina tankar iväg i tolkningar över denna stege. Tänk om det skulle stå där jämt? Vad skulle det i så fall betyda med en stege i kyrkan? Lustigt nog finns det bibelord som talar om Jesus som en stege! Häng med nu!

I första moseboken står det om patriarken Jakob att han vandrade ensam i ödemarken och lade sig att sova med en sten som kudde.Sedan drömde han och

”I drömmen såg han en trappa som ledde från jorden ända upp till himlen, och Guds änglar gick upp och ner för den. Och Herren stod framför honom och sade: ”Jag är Herren, din fader Abrahams Gud och Isaks Gud.”

 

I tidigare översättningar står det att det är en stege Jakob ser och det är så många av oss fått lära sig historien. I själva verket borde nog tankarna snarare gå till ett spiralformat torn, en ziggurat med ett tempel på toppen, men så kan det gå i tolkningshistorien.

Gud lovar att vara med och skydda Jakob i drömmen och sedan vaknar han. Han säger att

Sannerligen, Herren är på denna plats, och jag visste det inte!” Och han greps av bävan och sade: ”Detta är en plats som väcker bävan, det måste vara Guds boning, här är himlens port.” Tidigt nästa morgon tog Jakob stenen som han haft vid huvudgärden och reste den som en stod och göt olja över den. Han kallade platsen Betel; tidigare hette staden Lus.”

Plötsligt dyker sedan stegen/trappan upp på nytt i johannesevangeliet när Jesus säger såhär om sig själv:

”Och han sade: ”Sannerligen, jag säger er: ni skall få se himlen öppen och Guds änglar stiga upp och stiga ner över Människosonen.” joh 1:51

Jesus liknar sig själv vid trappan mellan himmel och jord som änglarna går upp och ner på. Han är den som gör en väg mellan himmel och jord och för dem samman. Förmodligen syftar det också på hans kors som sträckte sig mot himlen.

Så om vi nu skulle ha kvar stegen permanent (nej oroa er inte kära Dalstorpsbor, det ska vi förstås inte) så kunde den stått där som en symbol för Kristus som öppnar vägen till Gud för oss. Det vore inte så illa, om än lite ovanligt.

Vad säger du om detta? Skriv en kommentar!

Kommentarer

15 svar till ”En stege som altartavla”

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ser mer ut som en backspegel eller nåt. Ska det föreställa en stege?

      1. Profilbild för Rebellas andra

        ”De tre vise männen.”

        Enligt skvallret har katolikerna, som övertagit Nacksta kyrka, flyttat något lite på altaret (satt in ett nytt?) för att slippa ifrån denna altartavla. Ta ner den får de inte. Detta står dock inget om på församlingens webplats.

        http://sundsvall.rkkweb.nu/historik/nackstakyrkan.htm

      2. Profilbild för Rebellas andra

        En massa konstmänniskor, 2006, om hur oerhört viktigt det är att denna unika altartavla blir kvar.
        http://www.st.nu/kultur/bevara-altartavlan-i-nacksta-kyrka

        Jag föredrar steg-varianten. Helt klart.

  1. Profilbild för Ann-Britt Svensson
    Ann-Britt Svensson

    Vi gjorde ”stegar ” med miniorer/juniorer på 90-talet, särskilt den i Ljungsarp,den stod kvar länge i ett kyrkfönster!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var roligt att höra. Jag får leta i gömmorna. Och vilket rejält pyssel att göra stegar!

  2. Profilbild för Simon
    Simon

    Men det går väl att göra en liten kupp, och ställa upp en stege där igen, när någon av nämnda bibeltexter ska användas i gudstjänsten?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Aha! Jag får bli bättre på att gerillaändra inredningen i kyrkorummet.

  3. Profilbild för Helena, dövingen :p
    Helena, dövingen :p

    Gillade faktiskt att stegen var där, och ända upp till taket. Min första känsla var att man kom ”närmare” Gud. En väg till honom som man faktiskt liksom kan se, känna och ta på (även om den bara är symboliskt).. Ja, tycker du ska göra som Simon sa om de tar bort stegen, ställa upp en där under någon Gudstjänst…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Roligt att höra från dig Helena! Jag får väl göra som du säger! Nu kliar det lite i fingrarna att skoja med dig något om döva men det skulle bara bli fel här på internet…

      1. Profilbild för Rebellas andra

        När du bär in den får du sjunga ”Närmare Gud till dig”.

  4. Profilbild för Markku
    Markku

    Teologiskadad kan man bli på många sätt. Jag hoppas att många sparas att bli skadad på mitt sätt. För mig, teologi och dess tillämpning i liknelser, har blivit en sådan bild som egentligen är en avbild och som hindrar mig att ser klart och jag kan fastna i det.
    Vad jag behöver, är en ikon , fönster till en annan dimension. Den här gången din tolkning av steget funkar nästan some en.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Inte bilder utan fönster. Det var ändå träffande sagt även för mig. De flesta religiösa bilder brukar lämna mig väldigt oberörd även om de kan vara intressanta på ett intellektuellt plan, det är nog bara ikonerna som hittar ”In”.

  5. Profilbild för Rebellas andra

    Off topic, men varför står det PRISMA i nedre högra hörnet på bilden?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är helt enkelt appen man gör såna bilder i. Surt att det ska behöva synas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.