Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Änglar har inga vingar

Det där med änglar är ofta rätt konstigt. Det finns så många gulliga änglabilder och idéer om änglar som kan ha väldigt lite gemensamt med hur änglar framställs i bibeln. Det här är inte något heltäckande på något sätt men några intressanta saker att fundera vidare utifrån.

Att det finns alla möjliga väsen i Guds tjänst är ett återkommande inslag i bibelns böcker. Vi är vana att bunta ihop allihop i kategorin ”änglar” men i bibeln är det inte så.

Vid Guds tron finns keruber och serafer men de kallas aldrig för änglar. Ordet ”ängel” betyder ”budbärare” och betyder just det. Någon som kommer med bud. Ofta i gamla testamentet talas det om ”Herrens ängel” som agerar på olika sätt och då är det ofta notoriskt svårt att avgöra om det verkligen står om någon annan varelse eller om det är Gud själv som agerar. Det finns även kristna som menar att ”Herrens ängel” i gamla testamentet kan syfta på den ännu icke inkarnerade Sonen (Jesus alltså) som verkar som Guds sändebud på jorden. Det jag skrev i rubriken var ju att änglar inte har vingar och så är det verkligen, jag har fått höra att det inte finns ett enda ställe i bibeln där ”ängel” är något som förknippas med vingar.

Nu till den lustiga kuriosan. Det finns faktiskt ett enda ställe i bibeln där det står om människovarelser med vingar och det är i en ytterst svårtydd profetsyn i Sakarja bok. Där finns några bevingade kvinnor (som alltså inte är änglar) omnämnda såhär:

Ängeln som talade med mig gick nu fram och sade till mig: ”Lyft blicken och se vad som kommer.” – ”Vad är det?” frågade jag, och han svarade: ”Det är en sädestunna.” Han fortsatte: ”Detta är den skuld som finns i landet.”

Nu lyftes ett runt blylock, och inne i sädestunnan satt en kvinna. ”Detta är ondskan”, sade han och knuffade henne tillbaka i sädestunnan. Och så lade han på blyskivan. Sedan lyfte jag blicken och såg två kvinnor komma, och vinden fyllde deras vingar, och deras vingar var som hägervingar. De lyfte upp sädestunnan mellan jord och himmel. ”Vart för de tunnan?” frågade jag ängeln som talade med mig. Han svarade: ”Till Shinar, för att bygga ett tempel åt kvinnan. När det är färdigt skall hon ställas upp på sin plats.” (Sak 5:5-11)

Riktigt vad det jag skrivit om här gör för skillnad kan man undra men det är i alla fall en påminnelse om att det kanske inte står riktigt som vi tror i bibeln. Särskilt inte kring såna här inslag i tron som påverkas mycket av folkreligiositet.

Vad tänker du om änglar? Skriv en kommentar vetja!

 

Kommentarer

2 svar till ”Änglar har inga vingar”

  1. Profilbild för Erik Thors
    Erik Thors

    Intressant. Jag har noterat detta också. Tänker att de är budbärare mellan Gud och människor. Människan på jorden och Gud i himlen. Alltså måste de ha vingar för att bära budet. Medeltids-logik.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det låter ju rimligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.