Ett parallellt universum


Vad vore livet utan läger? Sitter i skrivande stund och väntar på att åka iväg på läger till Åsljunga med 43 konfirmander. Har dopat mig med lite Berocca då jag inser att det kommer bli intensivt. Samtidigt är jag dopad av glädje över att få jobba med ungdomar. Schemat är fullspikat och förmodligen kommer jag inte att få sova en blund. Men det kan jag ju göra hela måndagen sen som det sjungs i ”Jag är en fattig bonddräng. ”

Att vara tonåring tror jag är för många som att leva lite i ett parallellt universum. Tonåren är minst sagt en händelserik period i livet. Kroppen antar helt nya former och personligheten utvecklas i raketfart. Den här resan från barndomen till vuxenvärlden kan för en del liknas vid en racklig berg- och dalbana, men majoriteten färdas någorlunda säkert och lyckas – trots alla faror på vägen – komma fram utan större skador. I mångt och mycket handlar tonårstiden om att bli självständig och skapa sin egen identitet. Och det är just sökandet efter en identitet som kan föra oss in på diverse krokiga vägar under resan.

Bildresultat för tonåring

Min förhoppning är alltid att konfirmandtiden ska väcka tankar. Tankar som leder till att vilja söka sin tro. Väcka nyfikenhet och ställa frågor. Frågor som kanske inte besvaras just nu, men som kan leda till att det där ”tronsfröet” vattnas lite. Livet handlar kanske inte om att finna svaren utan mer att söka dem. Att söka Gud… Jag önskar att vi kan ge verktygen som konfirmanden kan använda för att förstå att hen inte är ensam under färden som ibland är som en berg och dalbana. Utan att Gud alltid är med och stöder och bär.

Själv var jag den där tonåringen som fick alla andra att oroa sig. Själv fann jag styrkan och kraften hos Gud. Att hitta sin identitet i livet är en utmaning, att älska sig själv och sin nästa likaså. Det är en del av det som konfirmandtiden handlar om.

Några av konfirmanderna pratar om att sjunga denna låt på sin konfirmation.

Allt handlar om att börja hos sig själv. Och förhoppningsvis kunna se på livet och sig själv genom Guds ögon.

I’m starting with the man in the mirror I’m asking him to change his ways And no message could have been any clearer If you wanna make the world a better place Take a look at yourself and then make a change

Trevlig helg önskar jag er alla. Och en fortsatt fin vår som får det att riktigt spritta i kroppen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *