av Jordens alla miljarder människor finns det alltid människor som är beredda och villiga och vill (!) älska just dig – och du dem


När man blir lite äldre så händer någonting med en som människa, på gott och ont. Men det som är på gott det är att sådant som i ungdomsåren kan uppfattas som nästan oöverstigligt och svårt bara några år senare går att såväl se som känna på ett annorlunda vis.  Delvis hänger det ihop med att hjärnan utvecklas och man mer och mer börjar att inse att livet har sina upp och nedgångar och det går att ta sig igenom en nedgång.  Att arbeta sig igenom en känsla av depression och ångest och komma över på andra sidan innebär alltid att jag som människa har vuxit. För det finns alltid en annan sida, det finns alltid en väg genom krisen. Från mörker till ljus. Det är bara det att när det är som mörkast har vi svårt att ta in det i oss. Det kan vara lätt att få ett tunnelseende, inte förmå sig att ta in den glädje som ligger lite längre fram i livet.

Ibland behöver vi vara ett ställföreträdande hopp för varandra, påminna varandra om att bakom mörkret, det svarta, finns en fortsättning, en ljusning.  När man är ung så kretsar så mycket kring de i samma ålder. Uttalade ord och kanske ord på sociala medier kan riva tag och få en ur balans. Retningen, trackningen gräver ur och gör ont.  Men även här finns en ände och det är att det som pågår i grundskolan pågår ofta inte därefter, trackningarna, det elaka förutsätter på något vis att man just delar samma ålder och skolmiljö. Sen längre fram så skrivs ofta rollerna om.

HC Andersens saga om Den fula ankungen handlar kanske om just detta. Hur ankan som inte är som de andra fryses ut, till och med av ankmamman och så av en slump får ankungen se på en svan och en till. Sakta inser att hon.. att hon är ju också är en svan och med ens blev hennes  tillhörighet självklar och given. Så känns det ofta när man går från sammanhang som är brustna till sammanhang som kommer att betyda något, äntligen blir jag sedd, äntligen kan jag koppla av, äntligen kan jag le och känna mig älskad, här vill jag vara.

Ibland måste man kämpa för att uppnå de sammanhangen, de är inte alltid självklara men det går  – av Jordens alla miljarder människor finns det alltid människor som är beredda och villiga och vill älska just dig – och du dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *