Det betyder något vad vi svarar…


Petrus såg ner i backen och sa tyst : ”Ja Herre, du vet att jag har dig kär.”

Frågan till Petrus, ställda av den uppståndne Jesus, har genom tiderna berört så många människor.  Det är ju så lätt att känna med Petrus. Han som förnekade Jesus tre gånger – då när det verkligen gällde – han får nu en fråga om sin kärlek, sin lojalitet, ställd tre gånger.  Och kanske tänker Petrus ”Varför ställer Jesus frågan, vill han förnedra mig, förringa mig, anklaga mig?” Samtidigt kan vi ana att det ansikte Petrus har framför sig, Jesu ansikte, inte på det minsta vis är förringande. Utan det ansiktet strålar av någonting annat. Ja vad är det Petrus ser?
Han ser, tänker jag mig, i Kristus ansikte en kärlek så mäktig att han saknar ord. Och det minsta Petrus ser är straff och fördömande.  Petrus ser nåd. Nåd, förlåtelse och tilltro.

Petrus lyfter nu sakta sitt huvud och svarar tyst:
”Ja Herre du vet att jag har dig kär”.

Är anledningen till att så många av oss berörs av den här bibeltexten; att det beror på någonting mer än vår identifikation med Petrus och den mättade stämning vid Tiberiassjö?  Ja kan det vara så att vi anar att samma fråga är ställd till var och en av oss.  Och att vi liksom Petrus är tilltalade med namn.  Och att frågan ställs till oss lågmält, i oss, om vi lyssnar inåt noga?  Och om det är så. Hur frestande är det då inte att skaka av sig den.  Ja skaka av oss den, låta bli att svara, skratta bort den, stressa bort den – på samma vis vi stressar ifrån andra frågor av betydelse i våra liv som:

Är jag nöjd med mitt liv,
Hur mår mitt äktenskap och andra viktiga nära relationer?
Når vi varann?
Hur mår mina barn?
Ja hur mår jag själv?
Lever jag ett äkta liv?
Skrattar jag ofta? (Och så vidare…)
Frågan finns nu här, dags som natt. Frågorna.
Till var och en av oss.  Och det är från samma ansikte, samma upplysta och intresserade och skimrande ansikte som söker oss här och nu som sökte Petrus vid Tiberiassjö.

Det är stort att vi vara efterfrågad.
Och det är stort att det betyder något vad vi svarar, för det gör det.
Ja det betyder något vad vi svarar.

Varför är Jesus så intresserad av oss människor här på denna Jord?  Varför detta uppdrag?   Ja det är ungefär som att fråga en mamma och pappa varför de är intresserade av sitt barn. Vi är ju skapade av Gud och Gud vill inget hellre än att det ska gå bra för oss. Tappar någon av oss färdriktningen och går in i det mörka och förnekande då gråter änglarna i himlen och då någon hittar ut och går in i ljuset igen, du jublar änglarna i himmelen, vi är älskade innan och utan, från början till slut i ett så måtto att vi inte kan begripa det. Och av den anledningen sände Gud sin älskade son till oss. Det är större än stort!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *