Läkarens dom – den dagliga dansen


För två år sen trodde jag att jag skulle opereras. Jag blev rädd och grät. Sen tänkte jag att jag måste bli stark för att klara operationen, så jag lyfte luren och bokade in ett yoga-pass. Jag fortsatte med yoga-passen och blev mycket riktigt – STARK! Men kroppen var inte riktigt med på alla hörn. Min vänstra höft ville inte låsas upp, dvs mjukas upp. Det kommer nog, tänkte jag och jobbade på. Efter två år insåg jag att det inte skedde den minsta förbättring. Jag blev stark och smidig överallt, utom i vänster höft. En sjukgymnast besöktes och hon föreslog att jag skulle besöka en kiropraktor. Jag blev lite förskräckt och begrundade hennes ord i några veckor. Efter ett tag nämnde jag detta för min yoga-instruktör, som tyckte det var en bra idé med en kiropraktor och jag fick ett namn på dylik att besöka. Jag samlade mod i ett par veckor och sen lyfte jag luren och fick en tid. Sen gick det snabbt, i raket-fart, faktiskt. Jag fick tid på en måndag, på tisdagen hade jag ett läkarbesök, på onsdagen tid för röntgen och på torsdagen återbesök hos kiropraktorn. Röntgen-bilderna visade artros i höften, mest i den vänstra. Kiropraktorn sa att det var bra att jag kom nu, för nu kan vi göra något åt det. ”Om 10 år skulle du vara helt igenslammad med förkalkningar, men nu kan vi fixa dig. Du ska dansa! Du måste öka din mobilitet i höften. Dans och yoga, hela livet!”, sa han. Tänk, jag kommer ju att bli ett under av välmående kropp. Redan i bilen på väg hem (maken körde) ringde jag hälsokontakten på jobbet och sa att jag ville förnya mitt gym-kort. Nu ser jag framför mig hur jag hela livet är förpassad till ständig rörelse, ständig kroppsmedvetenhet, och såklart lite vila inemellan. Jag som faktiskt älskar att dansa, så roligt det ska bli!20150927_160749

Såå ofta läser jag om folk som säger att du inte behöver – du behöver inte röra på dig och träna utan ta det lugnt… !!! Min rörelse/träning blir en förutsättning för vidare liv med rörlighet och kvalité. Jag måste ju. Jag vill kunna gå rak i ryggen – innan jag började med yogan gick jag böjd som en fällkniv, jag kunde inte räta ut alla mina 189 cm. Nu kan jag vara rak och stolt och vacker. Min rörelse/träning är den bästa investeringen i mig själv. Dessutom är jag grymt morgonpigg, till födsel och ohejdad vana, men det är svårt att dansa på morgonen… tror jag. Lättare att gå på nåt kvällspass för ändamålet, men yoga kan jag göra hemma själv på morgonkvisten.

Välkommen 2017 – för ett liv i ännu mera rörlighet för lilla Lotta. Jag är beredd! Beredd att klara den dagliga dansen, för överlevnad och glädje!

1909665_10153603288434372_2547629121761678224_n

2 kommentarer

Madeleine Biderman Rosengren säger
14 januari 2017 – 10:09

Daglig rörelse är så viktigt. Kroppen är ekonomisk. Om vi inte använder en del så kopplar kroppen bort den delen. Finns ju ingen anledning att försörja något som ändå inte används. Ju mer man är i rörelse och använder muskler ju starkare blir man. Blir viktigare med åldern. Men om du får väldigt ont i din höft, tveka inte att byta. Min byttes för 6 år sedan och mitt liv gick från kronisk smärta till helt smärtfri och symtomfri
Jag fick ett nytt liv!

duromoll svarar
25 november 2017 – 01:01

Tack för tipset. Så fantastiskt! Det ska bli spännande att se vad som händer med denna höft. Byta höft tänkte jag att det är sånt som jättegamla mänskor gör, men det är ju helt fel 😀 Tack Madeleine!! Kram från Lotta

Eva säger
14 januari 2017 – 08:18

Så skönt Lotta ja vi är ju byggda för att röra oss !
Min stora passion är vinterbad älskar bastu och sen i plurret , blodet får sig en svängom
Lycka till med ditt nya rörliga liv
Kram Eva

duromoll svarar
25 november 2017 – 01:01

Vinterbad är toppen! Det blir verkligen ruljangs i systemet! Tack kära Eva! Kram från Lotta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *