Helt upp och ner


Ibland kan livet te sig helt upp och ner. Ibland är det rena katastrofen, ibland är det synnerligen livat.

Idag var det helt upp och ner på orgellektionen – och synnerligen livat. Vi övade igenom psalmen till påskdagen och sen kollade vi i boken för den nya läxan. Läxan var Törnrosa. V2017-03-22 16.23.46i övade igenom kompet i vänsterhanden – ganska rörligt och inte helt lätt för liten 8-årshand. Så då övade vi kompet i fötterna i stället. Oj, vad mycket roligare det blev helt plötsligt! Som en liten toccata!! Sen lade vi pedalstämman i vänster-handen och det var lite lurigt, men efter några sekunder gick även det med glans. Och så roade vi oss med att sjunga melodin till allt kompet. Det gick också med glans, och sen till sist satte vi ihop hela härligheten med båda händerna och fötterna.

Det frapperande i sammanhanget är att vi nästan aldrig spelar som det står. Det är så himmelens roligt och vi skrattar så mycket. 2017-03-22 16.23.56 Sen någon gång emellanåt spelar vi faktiskt som det står, bara för att ha gjort det, men sen går vi genast tillbaka till det vi ändrade om till.

Varje lektion de sista två månaderna har vi spelat igenom koralen till påskdagen. Den har fem verser, och för att hålla reda på turerna så spelar G introt = en vers, och sen vers 1-2, sen spelar jag vers 3 på flygeln och G hjälper till med takt 5-6 och sen har han paus i två takter och sen tar han själv vers 4 och så avslutar vi med att spela tillsammans på vers 5. Idag fick jag veta att förra veckan hade jag gjort ett långt glissando över hela klaviaturen när psalmen var färdigspelad, men det glömde jag idag, vilket G påpekade mycket nogsamt, så nu är det tillagt i vårt utförande-schema. Det är viktigt att ha alla turerna klara för sig i utförandet!! Samtidigt gör G ett motsvarande glissando på orgeln… det blir lite dunder men det är synnerligen livat i sammanhanget!!

För övrigt har dagen fyllts av allehanda papprande och planerande. Tyvärr har jag inte övat så mycket för egen del… jo förresten, det gjorde jag i morse. Efter morgonens yogapass – solhälsning A och B – fick jag ögonen på Schumann´s piano-häfte och jag började bläddra och hittade små pärlor som jag spelade när jag gick på musikhögskolan. Jag satte mig genast vid mitt piano och började spela (digitalpiano med hörlurar till familjens glädje i tidig morgontimma)… Så himmelens roligt att plocka fram och dyka in i underbar klangvärld. Jag är rik.

Tack för idag, tack för en underbar, vanlig dag.

2 kommentarer

Lena Hansson säger
22 mars 2017 – 10:46

Hade glädjen att följa ovanstående orgellektio och kan intyga att det var glädje och väljud. Tack för en härlig stund.

duromoll svarar
24 mars 2017 – 02:17

Tack kära Lena!

Emelie säger
23 mars 2017 – 09:37

Hej!
Roligt att få del av en kyrkomusikers vardag på det här sättet tycker jag som är nästan färdig präst

//Emelie

duromoll svarar
25 mars 2017 – 02:17

Tack Emelie! Lycka till din väg! Mvh från Lotta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *