Olycklig kärlek


Årets  filmfestival i Cannes öppnade i onsdags med Baz Lhuhrmans tolkning av The Great Gatsby, F Scott Fitzgeralds stora epos om kärlekens omöjlighet och överklassens livsfientlighet. Redan ikväll har den svensk biopremiär. DNs Kerstin Gezelius gillar inte och passar på att såga hela Luhrmans produktion som ytlig och hetsig.

Jag håller inte med. Luhrmans version av Romeo och Julia (1996) med en väldigt ung Leonardo Dicaprio i huvudrollen tillhör mina absoluta favoriter, där det spektkulära bildspråket bara förstärker dramats tidlöshet.

Mikael Larsson. Fotograf: Kervin Tran.

För sent?

Vill man satsa på något mer stillsamt rekommenderar jag gärna debutanten Gorki Glaser-Müllers  kammarspel En gång om året . som också har premiär ikväll. Med Gunilla Röör och Michalis Koutsogiannakis . Såg den på Göteborgs filmfestival förra året och blev riktigt tagen (Kärlek är svårt.).

Det älskande paret har träffats på hotellrum en gång per år i 30 år, men ställs nu inför frågan om de ska åldras tillsammans. Vad betyder det att älska? Varför gör vi det här? Kan det vara försent för kärlek? Mycket sevärd och hoppas att den når sin publik.

Mikael Larsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *